Голосування за порівняльну таблицю законопроекту 2571-д є сфальсифікованим, і тому - недійсним, заявив Дубінський / Фото Главком

Законопроект №2571-д, так званий банківський законопроект, був внесений та розглянутий Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики з численними та грубими порушеннями Регламенту та Закону України  Про комітети Верховної Ради України», що унеможливлює його подальший розгляд.

Про це йдеться у заяві народного депутата України, заступника голови цього комітету Олександра Дубінського.

У документі, адресованому голові комітету Данилові Гетьманцеву, йдеться, що при розгляді правок до законопроекту було допущено ряд грубих порушень. Зокрема, невідомо, скільки саме народних депутатів брали участь у засіданні у форматі відеоконференції і чи був кворум. При підрахунку голосів протягом засідання кількість депутатів, які брали участь у голосуваннях, варіювалася.

Відео дня

«При проведенні засідання в режимі відеоконференції в програмі ZOOM, у кадрі було видно лише 12 депутатів (за виключенням міністра юстиції Дениса Малюська Леонтійовича), з яких постійно на зв’язку були присутні 8 осіб. Фактично, щонайбільше в засіданні комітету 23.04.2020 року взяли участь 12 членів комітету із 32, що є значно меншим від половини його складу», - йдеться у заяві депутата.

Також заступник голови комітету зауважує, що за умов проведення голосувань через ZOOM було технічно неможливо визначити, чи справді всі присутні депутати проголосували.

«При проведенні засідання в режимі відеоконференції у програмі ZOOM, в кадрі деяких користувачів з'являлось відразу дві особи і при голосуванні неможливо було визначити, хто саме проголосував і чи проголосував саме той депутат, акаунт якого відображався в програмі ZOOM. Крім того, коли називалось прізвище депутата для отримання інформації про те, як він голосує за те чи інше питання, часто не було видно самого депутата, а лише звучав голос про результат голосування. При цьому, Законом № 116/95-ВР не передбачена ідентифікація депутата по голосу при визначенні результатів голосування. Шляхом підняття рук та висловлення своєї позиції «за», «проти» чи «утримався» перші дні засідань майже ніхто не голосував, що є порушенням підпункту 5 пункту 4 Прикінцевих положень Закону № 116/95-ВР. При цьому, головуючим не здійснювалась перевірка наявності або відсутності кворуму на засіданні Комітету. Тобто, неможливо було з'ясувати, хто з депутатів дійсно голосував і як саме», - йдеться в заяві.

Дубінський наголошує, що за таких обставин голоси не мали бути зараховані, й відповідно голосування були спотворені.

Серед інших порушень, нардеп наголошує на тому, що згідно з законодавством, підрахунок результатів під час відкритого голосування здійснюється секретарем комітету. При цьому, підрахунок вів голова Гетьманцев. 

«Підпунктом 6 пункту 4 Прикінцевих положень Закону № 116/95-ВР передбачено, що підрахунок голосів під час голосування на засіданні комітету, що проводиться у режимі відеоконференції, здійснюється секретарем відповідного комітету, а у разі неможливості взяти участь у такому засіданні секретарем комітету підрахунок голосів здійснюється головуючим на засіданні або іншим, визначеним ним членом комітету. При з’ясуванні присутніх та відсутніх осіб не було оголошено про те, що секретар комітету Палиця Ігор Петрович відсутній. Фактично, підрахунок голосів було здійснено головою комітету Гетманцевим Д.О. Тобто, підрахунок голосів при проведенні засідань комітету 21-27.04.2020 року було проведено з порушенням Закону № 116/95-ВР», - наголошується в заяві.

«Глава комітету Гетьманцев навмисне відсторонив секретаря комітету Ігоря Палицю від його виключного права вести підрахунок голосів, і вів його самостійно, можливо, для прикриття фальсифікацій. Під час онлайн засідання ніхто не контролював кількість депутатів, присутніх на засіданні, а позиція депутатів «за»/«проти»/«утримався» фіксувалися з голосу, без відео (що не давало зрозуміти, хто взагалі голосував)», - прокоментував власну заяву Дубінський на своєму телеграм-каналі.

Таким чином, наголошує він, голосування за порівняльну таблицю законопроекту 2571-д є сфальсифікованим, і тому - недійсним.

«Вимагаю провести аналіз спірних голосувань комітету і провести їх переголосування для усунення порушень. Без цього порівняльна таблиця законопроекту 2571-д не може вважатися затвердженою комітетом, і бути розданою депутатам для голосування. Аналогічне звернення зроблено в Регламентний комітет і на Главу ВР Дмитра Разумкова», - заявив заступник голови фінансового комітету.