До законопроекту про реформування СБУ внесено понад дві тисячі поправок

За словами Безуглої, на прохання Служби безпеки включено "поправочний ксерокс".

До законопроекту про реформування Служби безпеки України народні депутати України внесли вже понад 2 тисячі поправок.

Про це у Facebook повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу").

Читайте такожСанкції проти Медведчука: опубліковано повний санкційний список РНБО

Вона повідомила, що сьогодні відбулося чергове засідання робочої групи і додала, що кількість внесених до законопроекту про реформу СБУ поправок становить вже близько половини тієї кількості поправок, що свого часу були внесені до законопроекту про ринок землі (понад 4 тис. - УНІАН), щоб затягнути його розгляд на тижні.

Безугла зазначає, що склалася ситуація, "коли СБУ просить нардепа подати поправки", які часто повторюються "слово в слово". За її словами, у Верховній Раді по суті працює "поправочний ксерокс". "Є різні, але деякі особливо цікаві. Вони повторюються слово в слово у деяких нардепів із зовсім різних фракцій і груп, стосуються часто таких собі "особистих" тем відомства", - зазначила Безугла.

Зокрема, йдеться про необхідність у двох посадах перших заступників голови СБУ. "Для чого СБУ два перших заступники голови? Як вони будуть визначати, хто самий перший? Чи перший головний і перший додатковий?", - коментує Безугла. Вона додала, що на нарадах "в СБУ всерйоз відстоювали цю позицію".

Депутат не назвала прізвища колег, які "спамлять", а лише зазначила, що "мені б на місці колег було ніяково".

Реформа СБУ: що відомо

28 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№3196-д). За це рішення проголосували 285 народних депутатів.

У законопроекті передбачено посилення контррозвідувального та антитерористичного напрямків діяльності СБУ і розширено її повноваження щодо застосовування сил та засобів Служби проти терористичних організацій, незаконних збройних і воєнізованих формувань, транснаціональних злочинних угруповань за межами України, а також щодо проведення спеціальних інформаційних операції та протидії проведенню таких операцій проти України.

Читайте такожРада схвалила законопроект щодо реформи СБУ: що планується ліквідувати

Крім цього, розмежовано контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності СБУ, у зв’язку з чим запропоновано із закону "Про оперативно-розшукову діяльність" виключити контррозвідувальну діяльність як підставу для проведення оперативно-технічних заходів. Окремо визначено контррозвідувальні заходи, а також підстави та процедуру отримання санкції на їх проведення.

Законопроектом пропонується виключити СБУ із закону "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю".

"Таким чином, буде ліквідовано спеціальні підрозділи СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Натомість, можливість протидіяти організованій та транснаціональній злочинності передбачено з позицій протидії розвідувально-підривній діяльності на шкоду Україні", - зазначається у висновку профільного комітету.

При цьому суттєво обмежується правоохоронна функція СБУ шляхом поступової (до 2024 року) передачі функції досудового розслідування до Державного бюро розслідувань.

У законопроекті також містяться положення, спрямовані на оптимізацію організаційно-штатної структури СБУ. Зокрема, передбачено поетапне скорочення штатної чисельності Служби, визначено нові стандарти соціальних гарантій співробітникам Служби та їхнього грошового забезпечення, збільшення якого до передбаченого у проекті рівня планується здійснити поетапно.

Також передбачено часткову демілітаризацію СБУ з переходом на спеціальні звання.

Вас також можуть зацікавити інші новини: