Тетяна Мартинова в інтерв'ю УНІАН припустила, чи відповість Лукашенко з генералами за підрив літака ДРЛО А-50У / фото facebook.com/tatiana.martynova.35

Білоруська журналістка Тетяна Мартинова: Лукашенко намагається вижити за рахунок загравання з Китаєм, він хоче змінити господаря

13:21, 04.03.2023
13 хв. Інтерв'ю

Білоруська журналістка, блогерка і опозиціонерка Тетяна Мартинова в інтерв'ю УНІАН розповіла про підрив російського літака ДРЛО А-50У на аеродромі "Мачулищі", як Лукашенко намагається вирватися з "ями ізоляції", що буде з Білоруссю після розвалу Росії, а також прокоментувала скандальне інтимне відео з білоруським генералом.

Почнемо з літака ДРЛО А-50У, який був пошкоджений безпілотниками у "Мачулищах" біля Мінська. Лукашенко ніяк це не прокоментував, показово зібрав силовиків, наказав охороняти кордон і поїхав до Китаю. У BYPOL повідомили, що причетні до операції партизани вже залишили Білорусь. Що вам відомо про цей інцидент?

У нас є чотири варіанти. Перший – це зробила якась хитра внутрішня служба КДБ для того, щоб показати Путіну, що це їхня територія поки що. Другий – це зробила служба ФСБ, щоб вчергове спробувати спровокувати конфлікт, налякати Лукашенка і зіштовхнути його з офіційним Києвом. Третій – це зробила СБУ, і тоді це красиво, бо дістали вже злітати і вічні тривоги. Четвертий – це зробили партизани, і це правильна відповідь.

У Росії таких літаків шість штук залишилося, близько десятка?

За останньою інформацією, всього дев'ять, але такої модифікації всього шість. Тобто вже п'ять.

Чи доведеться Лукашенку та його генералам відповідати за цей інцидент? І якщо так, то як?

Я взагалі уявляю, який був шухер в цей же день. Наступного він зібрав нараду у вузькому колі – з головами Радбезу, КДБ, МВС, прикордонної служби, Міноборони. Суперзакрита нарада. Взагалі нічого практично не показали. В опублікованому уривку було: "Найжорстокіше всіх зловити і покарати". Швидше за все, буде як з метро, коли Лукашенко підірвав метро – знайдуть просто "стрілочника", а, може бути, і ні.

Але це навіть не найголовніше в цій історії. Найголовніше те, що це сталося.

ЛУКАШЕНКО ІСТЕРИЧНО НАМАГАЄТЬСЯ ВИРВАТИСЯ З ЯМИ ІЗОЛЯЦІЇ 

Напередодні Лукашенко видавив з себе, що у Києва немає іншого шляху, як укласти мирний договір зараз без попередніх умов, а також закликав зупинити конфлікт в Україні, поки Росія не поставила економіку на військові рейки. У той же час минулого тижня він раптово змінив риторику і заявив, що не бачить планів України наступати на Білорусь, хоча раніше говорив протилежне. Як розуміти його заяви? І наскільки серйозно потрібно ставитися до того, що він говорить?

Серйозно ставитися до цього не варто. Те, що Лукашенко заявляє сьогодні, свідчить про те, що він істерично намагається вирватися з цієї ями ізоляції, в яку він потрапив разом зі своїм другом Вовою. Він намагається вижити за рахунок загравання з Китаєм і за рахунок того, щоб все-таки змінити господаря.

 Лукашенко – це людина, який за гроші рідну матір продасть, заявила Тетяна Мартинова / фото getty images

Ми розуміємо, що ВПК Білорусі зараз повністю працює на Росію. З цього приводу було розслідування. Все це було у відкритому доступі. Іранські дрони прилітали в Росію, звідти – на виробництво у Білорусь, потім вони знову їхали у Росію. Тому що відверто плювати на погрози Америки, на санкції і поставляти Росії зброю не будуть ні Китай, ні Іран. Навіщо сваритися з Америкою? Лукашенко в цьому сенсі абсолютно влаштовує всіх фігура, тому що все, що в цій історії цікавить Лукашенка, – це гроші, які він буде отримувати за те, що буде прикривати всіх товаришів.

Ми не повинні забувати, що ракети "Полонез" – це спільний продукт Білорусі та Китаю. Без Китаю Білорусь її ніяк не зробить. Коли ми говоримо про Білорусь, ми повинні розуміти, що це навіть не складальний цех, це цех, в якому замазується Країна виробник і наклеюється made in Belarus. Плюс на 25% знизився експорт вантажоперевезень. Це серйозно. З урахуванням того, що Лукашенко завжди про це заявляв, пишався своїм транзитом. Далі – перекриваються кордони, заарештовується контрабанда, на якій він завжди заробляв. І, будемо чесні, бізнес залишає Білорусь, гайки затискаються. Так, процеси йдуть не прямо вниз, ситуація ще дуже довго може сторнувати, і Лукашенко за рахунок потреб Росії в черговий раз може вирішити свої фінансові проблеми. Не такий він простий хлопець. Тут питання в іншому: Лукашенко – статистична похибка у всій цій тусовці.

Контури, за якими йде союзництво, вже зрозумілі. З урахуванням того, що Лукашенко з Китаю полетить до Ірану, ми бачимо тактичні контури союзництва: Білорусь – Росія – Китай – Іран. І Китай як би стає на бік Росії. Не за заявою, аналітики показали, що воно більше проукраїнське. Але за добу до опублікування "мирного плану" МЗС Китаю зробив дуже антиамериканську заяву. Це нікого не здивувало, але засмутило. Чи може Китай зробити пастку для Росії? Може. Тому що, що йому від Росії? Китаю цікаві тільки території. А території він може віджати, тільки коли Росія буде повністю слабкою і знищеною. Але спочатку він відіжме у неї всі гроші, вони в інтересах Китаю завжди були на першому місці. Китай навіть може "допомогти" Росії в чомусь. Уявляєте появу китайських військових баз на території Росії? Як російські військові бази з'являлися в Білорусі в 1999 році. Що тепер Лукашенко з них має? У будь-який момент за бажанням Путіна – повна анексія, відразу ж, за 30 хвилин. А тепер уявімо, що китайські бази з'являться в Сибіру, де-небудь на Далекому Сході. А там поруч ще японці зі своїми питаннями в засідці сидять.

Ми пам'ятаємо заяви США про те, що Китай може постачати озброєння Росії. Іран постачає. Чи може таке бути, що Лукашенко поїхав домовлятися в Китай про якийсь ВПК, про зброю? Або він змінює піклувальника?

До Лукашенка дійшло, що як було раніше вже не буде, розповіла журналістка / фото facebook.com/tatiana.martynova.35

Йому одне іншому не заважає. Це не взаємовиключні цілі. Навпаки вони один одного прекрасно доповнюють. На цей момент Лукашенко перебуває у дуже вигідній позиції. І ми ж з вами повинні розуміти, що Лукашенко – це та людина, яка за гроші рідну матір продасть. Йому нема чого втрачати. Думаю, в якийсь момент до нього дійшло, що так, як він совався п'ятою точкою на сковорідці і намагався зображати багатовекторність, вже не буде. Тепер Лукашенку потрібно зберегтися і вижити в цих умовах, а зробити він зможе тільки в умовах жорсткого авторитаризму, в умовах північнокорейського варіанту, який в тому числі включає передачу влади у спадок. Для цього в якийсь момент країна буде закрита. Йому доведеться це зробити, і у нього залишиться тільки вектор на Росію, і через неї на країни Колишнього СНД. І це буде якийсь інший "Шовковий шлях", не шовковий, я його назву – шлях колючого дроту, дуже – дуже тернистий, по якому будуть їздити продукти ВПК, можливо, якийсь "контрабас" по мікросхемах і що ще обмежено.

Вони себе закопують. Але це ми розуміємо. Розуміють люди, які дивляться ширше на всю цю ситуацію. Ми розуміємо, що довгий час Росію вважали такою "дивною", але не небезпечною. І 2014-й рік в Україні, і 2008-й у Грузії – "випадковість", "ми в це не поліземо, тому що це взагалі незрозуміло що". І чим далі від кордону, тим незрозуміліше це все виглядало.  

ПІСЛЯ РОЗВАЛУ РФ ЛУКАШЕНКА НЕ ЗАЛИШАТЬ, А БІЛОРУСЬ ЗАЙМЕ ГІДНЕ МІСЦЕ 

Путін заявив, що Захід хоче розвалити Росію. Наскільки Білорусь зараз залежна від Росії,  і як теоретично розвал РФ може на неї вплинути?

Силова структура в Білорусі вже більше схожа на ФСБшну, ніж на КДБшну. Лукашенко контролює тільки якісь сегменти. У мене є стійке відчуття, що все у них з Путіним буде нормально до певного моменту, поки Лукашенко не буде представляти загрозу. Якесь зрада, здача, змова. Дуже ж багато хто говорить, що Путін – точно все. а Лукашенко – не факт. Так ось факт, тому що цивілізованому світу не потрібна непередбачувана Білорусь. Як це станеться? Це буде зрозуміло після програшу Росії: в якому вигляді він буде, хто там залишиться живий, хто буде "решалою" і хто які розпорядження віддасть вертикалі всередині Білорусі. Якщо, припустимо, програш РФ, смерть Путіна, ФСБ ж нікуди не дінеться, конторська вертикаль нікуди не дінеться, вона буде все тримати. Просто в битві Міноборони – ФСБ переможе ФСБ.

Тетяна Мартинова вважає, що зараз змінити Лукашенка дійсно нікому, але його не залишать / фото REUTERS

Ситуація буде розвиватися в залежності від того, які будуть стратегічні плани, як будуть вестися переговори з партнерами, чи очолить Джонсон НАТО, чи буде Балто-Чорноморська унія, де без Білорусі дірочка по центру.

Звичайно, всім буде спокійніше, якщо Росія перестане існувати в тому вигляді, в якому вона є зараз, але розвал буде контролюватися. Всі говорять, що з великим задоволенням подивляться на громадянську війну в Росії, коли вони всі один одного будуть різати, на міжнаціональні конфлікти, відділення Ічкерії. Інгушетії. Я не великий гуманіст, але війна має сенс тільки тоді, коли світопорядок після неї стає краще, ніж був. Так ось, якщо після цієї страшної війни так і станеться, значить вона дала якийсь результат. І в цьому новому світопорядку немає "великої Росії", немає одурманеного і опоєнного стада орків з зомбоящиком, який перетворює їх на тварин, і немає постійного втручання "русского міра" у пристойні країни. Дуже важливо не повестися на чергові реверанси з боку Росії. Яка скаже: "Я все зрозуміла, я більше не буду". Буде. За 10 років в Росії змінюється багато що, а за 300 – нічого.

Де у цьому світовому порядку знаходиться Білорусь? Чи втримається Лукашенко у владі? Якщо ні, то за яких обставин? Чи є кому його змістити і змінити?

На цей час змінити його дійсно нікому. На жаль, за два роки наша опозиція не вибудувала зрозумілу і прозору систему управління, яка могла б точно утримати Білорусь в рівновазі.

Але Лукашенка не буде, його не залишать. Я думаю, що Білорусь займе своє гідне місце в компанії цивілізованих країн європейських народів. Це трапиться в обов'язковому порядку, ніхто Білорусь не кине. Тим більше – незручно, щоб і Литва, і Польща, і Україна постійно мали порохову бочку поміж. Навіть якщо побудують паркани, через них же постійно може хтось камінням кидатися.

Я бачу Білорусь у союзі з цими країнами, у дуже близькому союзі з Україною, не тому що я у вас тут влаштувалася, а тому що ми ідеально один одному підходимо. Взагалі якщо схрестити всіх білорусів з українками і навпаки, ми отримаємо ідеального жителя планети. Він буде у міру слухняний, зухвалий, абсолютно чіткий у своїй громадянській позиції, ніколи не стане рабом і не стане хуліганом.

Білоруси у своїй масі, яка була на протестах у 2020-му році, – це абсолютно європейська нація, просто нам чомусь забули про це сказати, нам весь час втовкмачували, що ми росіяни. І ментально відірватися від Росії за рахунок ось цієї глибоко проникла парадигми білорусам страшно. І справа навіть не в мові. В першу чергу річ у внутрішньому відчутті, що без Росії нам кранти. А українське інфополе у Білорусі з 2013 року повністю вичищено.

У ЛУКАШЕНКА НЕМАЄ ДВІЙНИКІВ

Журналістка Мартинова впевнена, що у Лукашенка немає двійників / фото REUTERS

Михайло Шейтельман озвучив версію про двійника Путіна, який як мінімум був присутній на концерті на Лужниках. Чи може бути двійник у Лукашенка?

Такого кінченого треба пошукати. Тут складно. Путін же ще великий читець з суфлера. І що важливо для його двійника? Щоб трошки був схожий зовні і голосом, щоб букви знав – з суфлера читати. А Лукашенко не може з суфлера.

Шейтельман абсолютно правий у цьому сенсі. Там, швидше за все, взагалі була найгірша копія Путіна. А у Лукашенка немає двійників. Навіть коли йому пишуть промови, його ж щиро просять дотримуватися, але він не може, він відривається. І весь час проговорюється.

Лукашенко постійно хоче примазатися до сильних. Коли він каже: "Байден, приїжджай до мене", коли він до Сі Цзіньпінь летить. А як він про всіх розповідає: і Вова Зеленський у нього – "дитя", і Єльцину він "давно говорив". Лукашенко взагалі поводиться як найголовніший над ними всіма. Як він китайським ЗМІ давав інтерв'ю: "Я б дуже порадив США уважно поставитися до заяви Китаю. Без Китаю сьогодні не вирішується жодне питання в світі". А насправді пуп землі у Білорусі. А ви не знали, що все вирішується у Мінську? Пекін, Москва – всі на уклін ходять до Лукашенка.

Відео зі стриптизом білоруського генерала, яке нібито злив його коханець. Це була якась провокація, зроблена спецслужбами? Якщо так, то навіщо? Мені здається, Білорусь ніколи не була помічена в злитті інтимних матеріалів.

Мені треба спробувати залишитися політкоректною, гомофобні заяви – це жодного разу не моє. Швидше за все, це ІПСО, тому що всі розуміють, що воно на більшість людей вплине певним чином. Білоруське суспільство гомофобне. Але я вам хочу сказати, що у вищих ешелонах МВС та інших цього барахла доситньо було завжди. Навіть якщо це ІПСО, то там саме такої категорії дуже багато.

Мені не смішно, якщо чесно. І якщо це основне, що діє на моїх співвітчизників, а не фото зруйнованого Маріуполя, не закривавлені діти, яких медики намагаються врятувати під обстрілами, так, може, йшли б вони у ж*пу? Може, нам нема кого там рятувати? Бритко, є таке білоруське слово.

Мене теж не вразив контент цього відео. Перше питання було: для чого? Хто цей генерал? Наскільки він високу посаду обіймає і на що він впливає, що його потрібно таким чином компрометувати?

Є ще одна версія. Зазвичай так це і робилося у Білорусі. Можливо, він комусь завадив, і його захотіли посунути. І все. Внутрішньовидові розбирання курника, де кожен намагається сісти вище і напаскудити на голову тому, хто нижче сидить.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся