Санкції Білорусі: у МЗС обіцяють українським компаніям знайти альтернативу для збуту товарів

Глава МЗС закликає українські компанії звертатися за допомогою в разі впливу білоруських санкцій.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обіцяє українським компаніям знайти альтернативні ринки збуту товарів в тому разі, якщо на їх діяльність негативно вплинуть санкції режиму Олександра Лукашенка

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Я хочу сказати, що будь-яка українська компанія, яка постраждає від білоруських санкцій, має одразу звернутися до Міністерства закордонних справ, і ми разом з торговельним представником України знайдемо і докладемо усіх зусиль, щоб знайти цій компанії альтернативний ринок продажу її товарів", - заявив Кулеба. 

Міністр зазначив, що українська влада прорахувала варіанти, що Білорусь "захоче щось зробити у відповідь" на рішення України закрити повітряний простір. Кулеба запевняє, що Україна була готова до цього сценарію. 

Читайте такожВ ОП режим Лукашенка назвали "людоїдською системою"

"Ми жодних економічних санкцій проти Білорусі не застосовували. Ми використовували інші інструменти тиску на Білорусь. Це Білорусь вирішила застосувати механізм індивідуальних санкцій (проти України - УНІАН)", - заявив Кулеба і додав, що такі санкції є політичним сигналом, оскільки як можуть бути застосовані до конкретних компаній, так і ні. 

"Якщо хоч одна компанія постраждає, - ми будемо її захищати", - наголосив глава МЗС.

Він додав, що українські економічні інтереси мають бути жорстко і принципово захищені. 

Як повідомляв УНІАН, Україна з 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам заборонено виконувати польоти у повітряному просторі Республіки Білорусь.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заборонила імпорт в Україну російської та білоруської електроенергії до 1 жовтня 2021 року.

У відповідь Білорусь ухвалила декілька рішень стосовно України, серед яких введення ліцензування на ряд імпортних товарів з України. Це рішення уряду Білорусі набуде чинності через десять днів після публікації і розраховане на шість місяців.

"За оперативною інформацією, Білорусь ввела режим індивідуального ліцензування на імпорт ряду українських товарів: кондитерські вироби, шоколад, соки, пиво, плити ДСП і ДВП, шпалери, туалетний папір і упаковка, цегла, керамічна плитка, скляні ампули, сільгосптехніка для посіву, пральні машини та меблі. Це рішення затверджено постановою Ради міністрів Білорусі від 26 травня №292", - повідомив торговий представник України Тарас Качка.