Україна не планує атаки через стягування Росією військ до кордону - Резніков

Перший заступник глави української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Резніков наголосив, що Україна готова до будь-яких варіантів розвитку ситуації.

Перший заступник глави української делегації у Тристоронній контактній групі, віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна не планує жодної атаки через стягування Росією своїх військ до кордону.

Читайте такожОП: Кремль відмовився від "нормандських" переговорів на тлі ескалації на фронтіПро це він заявив в інтерв'ю ВВС Україна. За словами міністра, Україна готова до будь-яких варіантів розвитку ситуації.

"Це перебуває під контролем верховного головнокомандувача і головнокомандувача Збройних сил... Президент постійно збирає наради. Але ми абсолютно публічно говоримо, що не бажаємо і не маємо наміру у військовий спосіб вирішити цю ситуацію. Тільки політико-дипломатичним шляхом, іншого не може бути.", - наголосив він.

Резніков підкреслив, що втрати життя цивільних чи військовослужбовців ЗСУ неприпустимі.

Водночас він висловив упевненість, що переважна більшість українців готова захищати свою країну, і що сценарію 2014 року, коли Україна втратила Крим та частину Донецької і Луганської областей, не буде.

"Через фронт у нас пройшло, якщо не помиляюсь, до 500 тис. українців. Це потенціал резервістської армії, яка була на фронті, а плюс додамо сюди їхніх родичів, і от вже ми розуміємо мультиплікатор, який говорить про те, що люди точно знають, як тримати зброю в руках і воювати. Відповідно, майже кожен буде захищати свою домівку і вулицю", - зазначив віце-прем'єр.

На його думку, окупація неможлива навіть у разі прориву ворога за рахунок технічних можливостей, адже утримувати окуповані території він не зможе.

"Одразу скажу: ніякої атаки з боку України ніхто не планує. Тому те, на що посилаються бойовики та окупаційні режими РФ в ОРДЛО, - це надумані меседжі, щоб самим фактом їхнього озвучення показати ризик появи ще одного "розіп'ятого хлопчика". Ніхто нікого атакувати не планує", - наголосив Резніков.

Стягування військ РФ до українського кордону

30 березня 2021 року головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що РФ зосередила вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози воєнній безпеці нашої держави.

За даними ЗСУ, окупанти підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами і снайперськими парами, проводять тренування особового складу із залученням інструкторів збройних сил РФ.

Також російсько-окупаційні війська тримають в готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, в населених пунктах на окупованій території України.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що РФ шляхом збільшення кількості військ на кордоні намагається чинити тиск на Україну.