У МЗС оцінили шанси дипломатичного вирішення ескалації довкола українських кордонів

Дмитро Кулеба зазначив, що Україні вже не раз "обіцяли війну", але цього не відбулося завдяки роботі дипломатів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначає, що шанси знайти дипломатичне вирішення ескалації з боку Росії "дуже непогані".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі ток-шоу "Право на владу".

"Нам обіцяли війну в грудні, нам обіцяли війну в середині січня, потім нам обіцяли війну наприкінці січня. І весь цей час, слава Богу, війни немає. І це не відбулося просто так. Це відбулося тому, що дипломати роблять свою роботу: починаючи з президента, який керує зовнішньою політикою, відповідно до Конституції, завершуючи простим дипломатом в посольстві відповідному українському, який пише тези, готує матеріали", - зазначив Кулеба.

Так, додав він, усі зараз "просто роблять свою роботу".

"І поки що, я можу сказати вам, що шанси знайти дипломатичне рішення для ескалації, вони дуже непогані. І тому ми над цим працюватимемо", - зазначив урядовець.

Читайте такожРосія відчуває, що програє дипломатично - Кулеба

У середу ввечері, 3 лютого, президент США Джо Байден формально схвалив розміщення додаткових військових сил Сполучених Штатів у країнах східного флангу НАТО на тлі загрози повномасштабного вторгнення Росії до України.

Війська будуть діяти на двосторонній основі з країнами, що їх приймають, бо Альянс не задіяв багатонаціональні сили реагування.

США збільшили рівень бойової готовності 8,5 тисячі військових на території Штатів, щоб мати змогу швидко дислокувати їх у Східну Європу в разі вторгнення РФ в Україну.

За даними НАТО, Росія продовжує переміщення військ у бік України. Зараз навколо країни вже зосереджено понад 100 тисяч військ.

Генсек Альянсу підкреслив, що така військова активність в регіоні найвища з часів холодної війни.

Стягування армії РФ відбувається й на території Білорусі під приводом нібито російсько-білоруських навчань.