Дмитро Кулеба / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначає, що Росія зараз програє дипломатично.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі ток-шоу "Право на владу".

Відповідаючи на запитання щодо другого раунду переговорів радників глав держав в форматі "норманді", і з чим туди поїде українська делегація, Кулеба зауважив: "Зараз дипломатія працює на всіх фронтах, в буквальному сенсі. Не лише на "нормандському" дипломатичному фронті. Тому виокремлювати лише одну зустріч було б позбавити себе можливості оцінити картину загалом, де перебуває Україна. А об'єктивно, Україна зараз в найсильнішій позиції, починаючи з 2014 року".

Відео дня

За його словами, це проявляється в усьому. Зокрема, у кількості фінансової та військової підтримки України.

"Всі працюють зараз в такій системі, яку ми називаємо "мережева дипломатія", - коли кожен робить, що може. І ми закрутили таке "мереживо", що вже дійсно Росія відчуває, що дипломатично вона цей раунд програє. Тому що вона зараз не досягнула жодних стратегічних для себе результатів", - наголосив міністр.

Кулеба додав, що "в цій широкій картині є дійсно один з ключових елементів - це "нормандський формат".

Читайте такожКулеба пояснив бажання Зеленського зустрітись з Путіним у "нормандському форматі"

Нормандський формат: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 26 січня у Парижі відбулася зустріч політичних радників "нормандської четвірки". Тривала вона понад вісім годин. В ОПУ пояснили причину затримки.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак назвав цю зустріч радників лідерів країн "нормандського формату" реанімацією цього формату перемовин.

За результатами зустрічі було погоджено спільне комюніке та домовлено про наступну зустріч за два тижні в Берліні. Погоджене комюніке стало першим узгодженим з 2019 року документом.

1 лютого президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що найближчими днями буде домовленість щодо зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки".

Востаннє лідери "нормандської четвірки" зібралися на зустріч у форматі відеоконференції в листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви. Після Парижа новий саміт планувалося провести в Берліні, але він так і не відбувся.