Зеленський назвав сім країн, які готові обговорювати гарантії безпеки для України

оновлено

Пункти майбутньої угоди повинні обговорюватися на спеціальній зустрічі, вважає президент України.

Сім країн готові обговорювати зміст міжнародної угоди щодо гарантій безпеки для України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю турецькому телеканалу Habertürk.

"США, Великобританія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль – це ще не всі гарантери, але я назвав ті країни, які готові приїжджати і обговорювати список гарантій безпеки. Тому це - перший крок. Зустріч з цими гарантами, потім - об'єднане розуміння гарантій безпеки, а потім вже спілкування з російською стороною", - зазначив він.

За його словами, частина країн готові підтримувати Україну повністю, а частина - ні, тому необхідна зустріч на рівні радників і обговорення пунктів потенційного документа.

Він упевнений, що ця зустріч точно буде, тому що її підтвердили представники майбутніх держав-гарантерів.

За його словами, зустріч з гарантерами чи представниками цих лідерів, потім об'єднане розуміння гарантій безпеки буде першим кроком, а другим буде вже спілкування з російською стороною.

"Це дуже важливо для нас, на які саме гарантії згодні ці країни. У них різні погляди. Деякі згодні на все, на повну підтримку, а деякі - не на повну. Тому нам потрібна спільна зустріч із цими країнами на рівні радників, які говоритимуть про цей документ - майбутні гарантії нашого суверенітету, незалежності та територіальної цілісності. Коли ми побачимо, що це прийнятно для нас, що ми відчуваємо впевненість у майбутньому, а не так, як із Будапештським меморандумом чи з іншими документами, які були у нас в минулому, але які не працюють. Після цього у нас буде зустріч з Росією", - зауважив Зеленський.

Він додав, що організація та підготовка зустрічі триватиме певний час, але це не буде довго, тому що Україна не може чекати, адже саме на її територіях триває війна з Росією і саме українці помирають.

"Тому ми маємо здійснити цю зустріч найближчим часом і так само найближчим часом - і зустріч з Росією", - додав глава держави.

Раніше також повідомлялося, що Україна запропонувала підписати Міжнародний договір про нову систему гарантій безпеки для неї. Серед гарантів офіційний Київ бачить країни-члени Ради Безпеки ООН, в тому числі Росію, США, Великобританію, Китай, Францію, а також Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу та Ізраїль.

Водночас раніше президент Зеленський заявив, що США не погоджуються надати гарантії безпеки у тому вигляді, як просить Україна.

Вас також можуть зацікавити новини: