До Києва з несподіваним візитом прибув прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда. З президентом України Володимиром Зеленським зустрічалися вже всі лідери країн "Великої сімки", окрім Японії.

Візит тримався у таємниці до моменту прибуття високого гостя в Україну. Перед цим Кісіда зустрівся в Нью-Делі з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Очікується, що Кісіда та Зеленський обговорять підтримку Японії для відновлення України. Кісіда планує продемонструвати налаштованість його країни підтримувати Україну перед самітом лідерів країн G7, який відбудеться у Хіросімі у травні.

Цей візит важливий як частина глобальних процесів і протистояння США - КНР

Фуміо Кісіда - надзвичайно важливий гість, враховуючи політичну та економічну вагу його країни, а також азійсько-тихоокеанський напрямок української зовнішньої політики, що "просідав". Логічно поставити запитання про причини візиту та можливі результати.

По-перше, цей візит важливий як частина глобальних процесів та протистояння США – КНР. Китай активізував зовнішню політику, зокрема, входячи в конфлікти, де так чи інакше задіяні американські інтереси. Можна згадати вихід на діалог Тегерана та Ель Ріяда. Або "позицію" КНР щодо війни в Україні та візит Сі до Москви. Приїзд до Києва представника держави-партнера США з того ж таки регіону є логічним з погляду стримування ініціатив Пекіна.

По-друге, слід брати до уваги японсько-російський трек. Варто нагадати, що між Японією та РФ досі немає мирного договору і є територіальні суперечки. Внаслідок нинішнього етапу російсько-української війни, який розпочався у 2022 році, позиції Росії як глобального гравця вже ослабли. У такому разі логічною є активізація японсько-українських відносин та гра Токіо в державах колишнього СРСР.

Японія, ймовірно, оголосить про якийсь пакет допомоги і буде заявлено про перспективні проекти

По-третє, не треба скидати з рахунків японсько-український трек. Тут варто віддати належне активності посла України в Японії Сергія Корсунського. Японія сьогодні допомагає Україні, але важливо думати про період поствійни. І тут є прямі інтереси японського бізнесу та японської влади на "вхід" до української економіки. Тим більше, що запит буде великий, а звичні зв'язки України з РФ та її партнерами не є актуальними. Тому, говорячи про азійський напрямок, можливе створення умов японсько-китайської конкуренції у розвитку українського напряму.

Чи будуть гучні результати сьогодні? Сумніваюсь. Японія, ймовірно, оголосить про якийсь пакет допомоги і буде заявлено про перспективні проекти. А далі вже - домашня робота України щодо створення умов реалізації заявлених планів.

Ігар Тишкевич,політичний аналітик Українського інституту майбутнього