Зеленський жорстко пройшовся по президенту Болгарії через війну в Україні та ЗАЕС (відео)

Болгарський президент озвучив деякі кремлівські наративи.

Президент України Володимир Зеленський різко розкритикував болгарського колегу Румена Радєва під час зустрічі. Глава Української держави був обурений позицією Софії щодо війни в Україні та ситуації на Запорізькій АЕС.

Зеленський відвідував Болгарію, щоб зустрітися з адміністрацією прем'єр-міністра Миколи Денкова, яка підтримувала експорт зброї в Україну, і вивчає способи продажу цивільного ядерного обладнання. При цьому зустріч з Радєвим, який симпатизує Кремлю, пройшла гірше, ніж очікувалося.

У ході зустрічі болгарський президент заявив, що "військового рішення не існує" і що "все більше і більше зброї нічого не вирішить".

"Не дай Бог, щоб вас спіткала якась трагедія, і ви опинилися б на моєму місці. А якщо люди зі спільними цінностями не допоможуть, що будеш робити ти? Ви б сказали: Путін, будь ласка, захопіть територію Болгарії? Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, ви б не допустили компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але мені б дуже хотілося, щоб Ви мене правильно зрозуміли", - з презирством відповів президент України, чим налякав болгарського політика.

Крім того, Зеленський розкритикував Радєва за те, що він назвав вторгнення Москви "конфліктом", а не війною, і за розпливчасті твердження про те, що війна поширюється та "розширює свої просторові розміри". Також український політик вказав, що Кремль почав "війну на знищення проти українців, а не інших країн".

"Також хочу вам сказати, щоб не було у вашої армії в плані боєприпасів, цього буде недостатньо, щоб воювати з Російською Федерацією. У вас непогана армія, у вас хороші люди, але цього недостатньо, щоб воювати проти 160 мільйонів чоловік. Ось чому добре давати зброю, щоб ми могли захистити себе, і війна не прийшла до вас. Україна і НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше і бути не може. Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче зруйнувати НАТО, хоче зруйнувати Європу і Європейський Союз; це їх цілі. Ви мене розумієте?" - обурено заявив Зеленський.

У підсумку Радєв попросив журналістів піти перш ніж продовжити.

Також в мережі опублікували невелике відео із зустрічі з частиною заяви Зеленського.

Візит Зеленського до Болгарії - що відомо

Президент України Володимир Зеленський 6 липня 2023 року відправися з візитом до Болгарії, де зустрівся з прем'єр-міністром Миколою Денковим і болгарським президентом Руменом Радєвим.

В ході переговорів Україна підписала з Болгарією Декларацію про євроатлантичну інтеграцію України і Софія зобов'язалася політично підтримувати Київ на шляху вступу до НАТО. Також Болгарія підтримала українську формулу миру.

Вас також можуть зацікавити новини: