Зеленський може замінити Залужного / колаж УНІАН, фото president.gov.ua, скріншот

Президент Володимир Зеленський 29 січня зустрівся з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Зазначається, що між ними виникли розбіжності через те, скільки військовослужбовців Україні потрібно мобілізувати цього року.

Видання The Washington Post пише, що Залужний запропонував мобілізувати близько 500 тисяч осіб, але Зеленський вважає цю цифру недоцільною, враховуючи дефіцит форми, зброї та навчальних приміщень, а також інших потенційних проблем, пов'язаних з мобілізацією.

При цьому президент заявив, що Україні не вистачає коштів для виплат такій кількості мобілізованих українців.

Відео дня

У свою чергу Залужний відповів, що Україні не вистачає сил через втрати, а також потрібно відповісти на 400 тисяч солдатів, яких Москва планує мобілізувати.

Видання пише, що Зеленський сказав Залужному, що українці втомилися від війни, а міжнародна підтримка України сповільнилася, тому новий Головнокомандувач може "оживити" ситуацію. Також очікується відсторонення старших членів штабу Залужного.

Відставка Залужного - головні новини

29 січня в ЗМІ пояснилася новина про "звільнення" Залужного з посади. Зокрема, журналіст Роман Цимбалюк повідомив, що президент Зеленський призначив на місце Залужного голову ГУР Кирила Буданова. Пізніше в Міноборони повідомили, що інформація нібито про "відставку" Головнокомандувача ЗСУ не відповідає дійсності.

При цьому видання The Economist пише, що претендентами на посаду Залужного є два генерали-командувач Сухопутними військами ЗСУ 58-річний Олександр Сирський і 38-річний начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Вас також можуть зацікавити новини: