The Guardian розповіли про візит Зеленського у США в 2021 році / фото REUTERS

Американський журналіст і письменник Франклін Фоер готується видати книгу "Останній політик: Всередині Білого дому Джо Байдена і боротьба за майбутнє Америки". Публіцист згадав у книзі епізод, який трапився ще до початку повномасштабного вторгнення Росії - візит Володимира Зеленського у Білий дім.

The Guardian отримали примірник книги і там згадується, що Джо Байден був розлюченим, коли почув від президента України агресивні вимоги прийняти Київ до НАТО.

Зеленський довго домагався зустрічі в Білому домі. Дональд Трамп відмовив йому, оскільки той не захотів допомагати копати компромат на політичних опонентів тогочасного президента США, серед яких був і Байден. Фоер стверджує, що Зеленський виношував "старі образи після цього випадку".

Відео дня

Автор також зазначає, що президент України вважав Байдена слабким, особливо через його рішення на початку 2021 року скасувати санкції проти російської компанії, яка будувала "Північний потік-2".

Байден погодився на зустріч із Зеленським, але "не був високої думки про нього", - пише Фоер.

Офіційна стенограма виступу Байдена і Зеленського перед журналістами перед їхньою зустріччю в Овальному кабінеті 1 вересня містить декларації про взаємну повагу і спільні політичні цілі. Але, за словами Фоера, як тільки зустріч почалася, Зеленський "здавалося, забув про сумніви Байдена" і "майже навмисно не зважав на моральний кодекс Байдена".

Байден очікував висловлення подяки за підтримку США, - пише Фоер. Зеленський "переповнив свої тези довгим списком вимог". Головна з них: "Йому потрібно вступити в НАТО".

Байдену тоді було 78 років. Зеленському - 43. За словами Фоера, старший президент "намагався передати мудрість, яка могла б стримати запал молодшого". Зокрема, він зазначив, що на той час не було достатньої підтримки для вступу України до НАТО.

Росія розпалювала бойові дії в Україні з 2014 року і, на думку багатьох, готувала повномасштабне вторгнення.

"Розчарування Зеленського затьмарило його здатність до логіки. Після благання про вступ до НАТО він почав читати лекції про те, що ця організація, по суті, є історичним пережитком, значення якого зменшується. Він сказав Байдену, що Франція і Німеччина збираються вийти з НАТО. Це був абсурдний аналіз і кричуще протиріччя. І це розлютило Байдена", - пише Фоер.

Візити Зеленського у США

Нагадаємо, перший візит Володимира Зеленського був у Білий дім у вересні 2021 року.

Наступного разу український президент відвідав Білий дім у грудні 2022 року.

А 20 лютого 2023 року з секретним візитом до Києва прибув Байден.

Вас також можуть зацікавити новини: