Наближається Масляна 2023, на яку багато українців готують млинці для всієї родини. Хоча для насолоди ніжними і ажурними млинцями не потрібен привід. Якщо у вас часто рвуться млинці - візьміть сковороду меншого діаметру. На ній зручніше перевертати вироби.
Важливо: у всіх рецептах яйця і молоко повинні бути кімнатної температури, щоб тісто добре замішалося. Дістаньте їх з холодильника заздалегідь.
Раніше ми називали різні причини, чому не виходять млинці і як виправити ці помилки.
Тонкі млинці на молоці
Інгредієнти:
- борошно - 220 г;
- молоко - 500 мл;
- яйця - 2 шт.;
- цукор - 2 ст. л.;
- сіль - щіпка;
- сода - щіпка;
- соняшникова олія - 3 ст. л.
Яйця збити з цукром і сіллю вінчиком. Влити 100 мл теплого молока і збити ще раз. Всипати просіяне борошно з содою і добре перемішати тісто, щоб не було грудочок. Поступово влити решту молока при постійному помішуванні.
Влити в тісто пару ложок олії. Так воно не буде пригорати до сковорідки. Залишити тісто на млинці на 15 хвилин, щоб воно настоялося. Потім нагріти сковороду і один раз змастити олією. На гарячу сковороду тонким шаром вилити млинець. Посмажити з кожного боку 1-2 хвилини. Для інших млинців сковороду не змащувати.
Готові млинці скласти на тарілку і накрити плівкою або широкою кришкою від каструлі, щоб млинці не обвітрилися.
Заварні млинці на молоці
Інгредієнти:
- борошно - 480 г;
- молоко - 500 мл;
- гаряча вода - 600 мл;
- яйця - 3 шт.;
- сіль - 1 ч. л.;
- цукор - 2 ст. л.;
- соняшникова олія - 2 ст. л.
Борошно просіяти. Додати до просіяного борошна молоко, цукор, сіль. Перемішати вінчиком до однорідності. Потім по одному вбити і перемішати яйця. Влити яйця і гарячу воду, перемішати тісто до однорідності. Дати тісту настоятися 30 хвилин.
Сковороду змастити олією і гарненько розігріти. Налити перший млинець і смажити з кожного боку 1-2 хвилини. Після інших млинців змащувати сковороду необов'язково, якщо вони не липнуть.
Млинці на молоці без яєць
Інгредієнти:
- молоко - 250 мл;
- вода - 150 мл;
- борошно - 180 г;
- цукор - 2 ст. л.;
- щіпка солі;
- сода - 0.5 ч. л.;
- оцет - 0.5 ч. л.;
- олія - 2 ст. л.
У тепле молоко додати сіль і цукор. Окремо просіяти борошно разом з содою, погашеноюї оцтом. Всипати борошно в молоко при постійному помішуванні. Потім влити в тісто олію і воду кімнатної температури. Знову перемішати тісто - воно має бути як рідка сметана. Залишити тісто на 15 хвилин, щоб настоялося.
На сковороду налити трохи олії і добре прогріти на сильному вогні. Вилити на гарячу сковороду перший млинець тонким шаром. Відразу зменшити вогонь до середнього. Посмажити млинці з кожного боку по 2-3 хвилини.