Масляна 2023 / ua.depositphotos.com

Масляна 2023 - це слов'янське народне свято, присвячене закінченню зими та настанню весни. Святкують його цілий тиждень, впродовж якого печуть млинці. Коли буде Масляна в 2023 році та як її правильно відзначати - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, як готувати тонкі млинці на молоці, які у всіх виходять.

Коли починається Масляна 2023 - дата свята 

Масляний тиждень або Сирна седмиця - це останній тиждень перед Великим постом. Святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня, тому дата змінюється щороку. У 2023 році Великдень випадає на 16 квітня, значить, Масляний тиждень у 2023 році розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого.

Відео дня

Масляна 2023 - традиції святкування 

Свято Масляної прийшло до нас із язичницької культури і спочатку було пов'язане з днем весняного рівнодення - народ проводжав зиму і зустрічав весну. Але після прийняття християнства виявилося, що традиційний час свята випадає якраз на Великий піст, тому Масляну довелося змістити - на останній тиждень перед постом. 

За церковною традицією на Масляну вже не можна їсти м'ясо, але можна інші скоромні продукти. Також на Сирній седмиці скасовується піст в середу і п'ятницю. За Масляний тиждень люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць, риби і головної страви - млинців, аби потім мати сили витримати довгий піст.

Млинці пекли впродовж усієї Масляної - на честь слов'янського бога Сонця Ярила, а в кінці святкування спалювали опудало - Мару, яка символізувала смерть і народження природи. 

Масляна 2023 - що означає кожен день свята

Кожен день Масляної має свою назву і значення. 

  • Понеділок - зустріч Масляної

У перший день Масляної вдома робили прибирання і пекли перші млинці. Ними обов'язково пригощали жебраків і незаможних людей, або залишали млинці поруч з будинком - на помин покійних родичів. У перший день можна було ходити в гості або приймати гостей, а ще в понеділок встановлювали опудало  Масляної.  

  • Вівторок - Загравання 

У цей день проходили оглядини - батьки поспішали засватати дітей до початку посту. Хто хотів, міг сам пошукати свою половинку без допомоги батьків - наприклад, на гуляннях або в гостях. 

  • Середа - Тещині млинці

У третій день тижня зять повинен йти в гості до тещі. За кількістю частування на столі у тещі можна було судити про те, як сильно напартачив зять за минулий рік. І чим дружелюбнішою буде теща цього дня - тим щасливішим буде життя молодого подружжя. 

  • Четвер - Розгуляй, Широка Масляна

Це день розваг. Закінчувалися прибирання та всі господарські справи і починалися катання на санях, кулачні бої, стрибки через багаття та інші веселощі. 

  • П'ятниця - Тещині вечірки

У цей день теща повинна їхати з візитом до зятя. Але їхала вона не одна, а з подругами і родичами. Млинці, звичайно, зять не готував - це робила його дружина - але весь вечір повинен був всіляко потурати тещі і гостям.  

  • Субота - Посиденьки зовиці

Заміжні жінки запрошували в гості сестер чоловіка (зовиць), пригощали їх млинцями і вручали подарунки. Також разом ворожили на майбутнє.

  • Неділя - Проводи Масляної 

Цю неділю ще називають Прощеною. Цього дня закінчували святкувати, просили один у одного вибачення за скоєні образи та самі прощали кривдників. За традицією, зустрівшись, люди говорили один одному:" Прости мене", а у відповідь чули: "Бог тебе простить". Також в цей день поминали покійних і спалювали опудало Масляної.

Масляна 2023 - прикмети на удачу, любов і гроші

На Масляну є й свої прикмети.

  • У перші три дні Масляної потрібно зробити генеральне прибирання і позбутися від непотрібних і старих речей - очистити будинок.
  • Якщо до вас на Масляну прийшли непрохані гості - це на щастя та на радість.  
  • Ворожили на млинцях на Масляну: якщо перший млинець вийшов тонким і мереживним - життя в цьому році буде легким, а якщо товстий та щільний - доведеться багато працювати. 
  • Якщо у незаміжньої дівчини виходять млинці з рівними краями, то шлюб буде вдалим, а якщо прилипають до сковороди - ще три роки заміжжя не бачити. 
  • Якщо в середу поїсти гороху, а в четвер - млинців, то увесь рік у вас буде вдосталь грошей. 
  • Чим більше на Масляну напечеш млинців - тим щасливішим буде рік.

Загалом, якщо коротко: робіть прибирання та вчіться пекти млинці - і будуть вам щастя, любов і гроші.  

Вас також можуть зацікавити новини: