Такий пиріг особливо смакуватиме за чашкою чаю або кави.
Пиріг з варенням – традиційні ласощі до чаю, які нагадують про дитинство і домашній затишок.
Робиться такий смаколик нескладно, а рецептів приготування є безліч. Пісочний, тертий, листковий, дріжджовий, пісний – будь-який пиріг буде дуже смачним.
Просіяти борошно, з'єднати з розпушувачем і перемішати. Додати у борошно порізане на шматочки розм'якшене вершкове масло. Перетерти борошно з маслом на крихту.
Читайте такожВишуканий торт Естерхазі: як приготувати легендарний десерт
Влити яєчну суміш у борошняну крихту, перемішати ложкою. Коли рідина змішається з борошном, перетерти тісто на крихту.
Увімкнути духовку на 180°C для розігріву.
Викласти більшу частину тіста в змащену маслом форму. Покрити тісто шаром варення. Зверху посипати залишками крихт тіста.
Відправити у духовку приблизно на 20 хвилин. Коли пиріг зарум'яниться зверху, вийняти, трохи охолодити й нарізати на порційні шматочки.
Розтопити вершкове масло, охолодити. Всипати цукор, збити міксером. Ввести яйця та ванілін, перемішати.
Погасити соду у винному оцті й вилити в збиту суміш, перемішати. Додати борошно та замісити некруте тісто. Загорнути його в плівку й покласти на 1 годину в холодильник.
Приготувати роз'ємну форму. Дно форми застелити пергаментом.
Дістати тісто та розділити його на дві нерівні частини. Меншу частину тіста (приблизну третю частину) прибрати в холодильник.
Робочу поверхню трохи притрусити борошном і розкачати більшу частину тіста відповідно до діаметру форми. Акуратно перенести це коло в форму й руками розподілити тісто, зробивши невисокі бортики.
Зробити кілька наколів виделкою і рівномірно викласти густе варення.
Меншу частину тіста розкачати в пласт, нарізати на смужки.
Частину смужок викласти на верх пирога, зробивши решітку. А частину пустити на окантовку бортиків. Пиріг випікати у заздалегідь розігрітій до 200-220°C духовці близько 25 хвилин.
Залити мак окропом, кип'ятити на слабкому вогні 15-20 хвилин, після чого відкинути на марлю, щоб стекла зайва рідина. Розтерти мак до білого кольору. Додати в нього 1 яйце, 0,5 склянки цукру, 1 ст.л. вершкового масла та 1 ст.л. крохмалю.
5 жовтків добре збити з 1 склянкою цукру, додати сметану, розм'якшений маргарин (250 г) і перемішати.
Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка: як приготувати апетитний смаколик
5 білків збити до стійкої піни, поступово додаючи 1,5 склянки цукру. Наприкінці збивання додати пачку сухого киселю.
Тісто розділити на дві частини. Одну викласти в квадратну форму, змащену маслом і застелену пергаментом. Змастити варенням, викласти купками макову начинку. Вільний простір заповнити збитими білками. Зверху можна посипати родзинками, горіхами, ягодами з варення.
Випікати при температурі приблизно 160°C, поки білки не стануть золотистого кольору. Всередині вони повинні залишатися м'якими.
Так само випекти другий корж.
Приготування крему. Збити 200 г масла з 1 банкою згущеного молока. Можна додати для трохи коньяку та чайну ложку какао.
Змастити остиглі коржі кремом і скласти начинкою всередину. Змастити верх пирога тонким шаром крему й посипати крихтою (наприклад, від печива). Готовий пляцок покласти в холодильник на кілька годин. Потім дістати його, нарізати на шматочки і подавати до столу.