
Запечена качка з картоплею або рисом - традиційна страва, яку багато українців готують на Новий рік і Різдво. УНІАН підкаже, як приготувати ніжну птицю і зробити так, щоб вона не вийшла сухою.
Раніше ми розповідали, які салати з морепродуктами можна зробити за 15 хвилин.
Як домогтися хрусткої скоринки у качки - головні секрети

Досвідчені кулінари кажуть, що найкраще купувати охолоджену качку вагою 2-3 кг. Тоді птиця точно вийде ніжною і соковитою, незважаючи на те, що структура качиного м'яса непроста, і страва часто виходить жорсткою. Якщо вже ви придбали заморожену тушку - не розморожуйте її в холодній воді або в мікрохвильовці, залиште в холодильнику, а потім за кімнатної температури.
Читайте також4 смачні м'ясні страви на Новий рік, які здивують гостейкрок - грамотна обробка птиці. Пальником потрібно прибрати пір'я, решту вищипати пінцетом. Обов'язково видалити тельбухи і "качиний хвостик" - якщо цього не зробити, специфічний запах і смак птиці залишиться і після запікання. Приділіть увагу і крилам - їх потрібно вивернути з грудки на спину, попередньо відрізавши крайні фаланги - так качка не пригорить і залишиться соковитою.
Яблука - найпопулярніший "фарш" для птиці, але також можна використовувати родзинки , груші, курагу, часточки мандаринів або корицю. У жодному разі не набивайте тушку вщерть, інакше качина шкіра лопне під тиском. Краще залишити трохи місця всередині, а потім нитками прошити тушку. Альтернатива - з'єднати її за допомогою зубочисток.
Запечена качка з яблуками
- Качка - 1,5 кг
- Яблука кислі - 6 шт.
- Гірчиця пекуча - 2,5 ст. л.
- Часник - 4 зубчики
- Розмарин сушений - 0,75 ч. л.
- Перець чорний мелений - 0,75 ч. л.
- Мед - 1,5 ст. л.
- Лимон - 0,5 шт
- Олія соняшникова - 3 ст. л.
- Сіль - 1-1,5 ч. л (або за смаком)
Птицю вимити й обсушити, видалити огузок і обрізати шию. З'єднати мед і гірчицю, додати 3 ст.л лимонного соку. Перемішати, влити соняшникову олію, додати розмарин, перець і подрібнений часник. Качку посолити, обмазати маринадом зсередини і зовні. Поставити маринуватися в холодильник на три доби.
Яблука промити, видалити серцевину, нафарширувати курку фруктами. Отвір зашити нитками або заколоти зубочистками. Узяти скляну форму для запікання з кришкою, якщо кришки немає, то використовувати фольгу. Викласти на дно частину яблук. Потім покласти качку, з боків викласти решту яблук. Розігріти духовку до 200°C, через 20 хвилин знизити температуру до 180°C. Запікати качку 2 - 2.5 години, потім прибрати кришку (фольгу) і готувати до утворення скоринки.
Запечена качка з апельсинами
- Качка - 1 шт. (2 кг)
- Апельсини - 4 шт. (у т.ч. 1 шт. для прикраси)
- Кориця - 1 паличка
- Часник - 4-5 зубчиків
- Сіль - 2 ст. л.
- Перець чорний мелений - 1 ст. л.
- Зелень петрушки (для прикраси) - 1 пучок
- Гранат (для прикраси) - 1 шт.
У ємність всипати сіль, перець, вичавити часник через часникодавилку і зняти цедру з одного апельсина за допомогою дрібної терки. Перемішати, вичавити сік з одного апельсина. Качку промити й обсушити, натерти спеціями всередині та зовні, попередньо зробивши кілька проколів. Покласти в пакет і залишити маринуватися на 4 години.
Викласти качку у форму для запікання, додати апельсиновий сік і воду в пропорції 1:1. Накрити фольгою і запікати 40 хвилин за температури 180°C. Потім витягнути птицю, прибрати фольгу, полити соком, що утворився, загорнути ніжки у фольгу і запікати ще 1.5 години за температури 200-220°C. Періодично не забувати поливати качку жиром.