Плов - це унікальна сттрава, яку люблять практично всі. Готувати його просто, виходить дуже смачно, а головне - його практично неможливо зіпсувати.
Варіантів приготування плову величезна безліч. Річ у тім, що дана страва прижилася практично у всіх країнах світу і як результат - кожен народ трохи адаптував рецепт під свій смак. Господині готують цю страву в казані, в каструлі, в духовці, а віднедавна багато хто робить плов в мультиварці. Ми пропонуємо вашій увазі перевірені рецепти.
- Плов зі свининою за годину - найпростіший рецепт
- Плов з куркою "під подушкою" - рецепт, про який мало хто знає
- Плов з мідіями нашвидкоруч - рецепт з ресторанного меню
Раніше ми розповідали вам, як приготувати плов в мультиварці та як підібрати правильний рис для плову.
Плов зі свининою за годину - найпростіший рецепт
Для приготування вам знадобляться:
- свинина - 800 гр,
- рис - 600 гр,
- оливкова олія - 100 мл,
- червона цибуля - 4 шт,
- морква - 4 шт,
- чорний мелений перець - за смаком,
- сіль - за смаком,
- лавровий лист - 2 шт,
- перець горошком - 5-7 шт,
- часник - 3-4 зубчики.
Промиваємо рис в холодній воді кілька разів. Миємо м'ясо та нарізаємо на порційні шматки. Можна використовувати як чисту м'якоть, так і м'ясо на кістці, наприклад, ребра. Намагайтеся брати м'ясо з прошарками жиру, так ваша страва буде більш соковитою і ніжнішою.
Викладаємо м'ясо на сковороду, додаємо оливкову олію і смажимо на середньому вогні під кришкою 15 хвилин. Коли м'ясо підрум'яниться, додаємо до нього дрібно нарізану цибулю і натерту моркву, сіль, спеції та лавровий лист. Смажимо овочі з м'ясом ще 10 хвилин. Коли м'ясо буде практично готове, перекладаємо його в каструлю або казан до промитого рису. Заливаємо рис гарячою водою так, щоб вона була вище рівня рису на 2-3 пальця.
Накриваємо каструлю кришкою і варимо плов на середньому вогні до закипання. Зменшуємо вогонь, варимо ще 5-7 хвилин і вимикаємо плиту. Додаємо свіжу зелень, дрібно нарізаний часник і знову закриваємо кришку каструлі. Ми залишаємо плов так на 20-30 хвилин, після чого подаємо до столу.
Плов з куркою "під подушкою" - рецепт, про який мало хто знає
Для цієї страви вам знадобляться:
- свіжа курка - 800 гр,
- рис - 650 гр,
- оливкова або рослинна олія - 50 мл,
- ріпчаста цибуля - 2 шт,
- морква - 2 шт,
- чорний мелений перець - за смаком,
- сіль - за смаком,
- лавровий лист - 2 шт,
- перець горошком - 5-7 шт,
- свіжа зелень - за смаком,
- часник - 3-4 зубчики.
Миємо м'ясо та нарізаємо на порційні шматочки. Для цієї страви можна використовувати чисту м'якоть або м'ясо на кістці, наприклад, нарізані на порційні шматки курячі стегенця.
Викладаємо м'ясо в качатницю або казан, додаємо олію та смажимо до рум'яної скоринки близько 15 хвилин. Коли м'ясо підрум'яниться, додаємо до нього дрібно нарізану цибулю і подрібнену моркву, яку можна або нарізати соломкою, або натерти на тертці. Всипаємо сіль, спеції та лавровий лист. Все ретельно перемішуємо і смажимо ще 10 хвилин.
Коли м'ясо буде готове, додаємо в казан промитий рис і заливаємо його водою в співвідношенні 3:1, тобто на одну склянку рису потрібно брати три склянки води. Доводимо плов до кипіння, даємо йому покипіти буквально 10 хвилин і вимикаємо. Тепер прийшов час тієї самої "подушки".
Згідно з оригінальним рецептом, який дійшов до нас від бабусь і прабабусь, казан потрібно поставити під подушку, щоб рис дійшов до готовності. Однак сучасні господині дещо адаптували цей рецепт і замість подушки використовують рушник. Як би там не було, але суть в тому, що посуд, в якому готується страва, потрібно укутати в щось тепле і залишити мінімум на годину.
Принадність цього рецепта в тому, що по-перше, такий рис ніколи не підгорить, оскільки ви вимикаєте плиту, швидше, ніж він звариться. Але найголовніше - страва довго залишається теплою, що дуже зручно для працюючих мам, у яких діти - школярі і приходять додому раніше за батьків.
Плов з мідіями нашвидкоруч - рецепт з ресторанного меню
Для цієї страви вам знадобляться:
- мідії - 500 гр,
- рис - 300 гр,
- ріпчаста цибуля - 2 шт,
- морква -2 шт,
- чорний мелений перець - за смаком,
- сіль - за смаком,
- лавровий лист - 4 шт;
- перець горошком - 6-8 шт,
- куркума - 2 ч. л,
- паприка копчена - 2 ч. л.
Подрібнюємо ріпчасту цибулю. Моркву миємо, чистимо та нарізаємо брусочком. Відправляємо овочі в казан або каструлю і обсмажуємо на олії до золотистої скоринки. Через 10 хвилин додаємо до овочів мідії. Все ретельно перемішуємо. Всипаємо сіль та спеції за смаком. Смажимо ще 5-6 хвилин, після чого викладаємо до овочів і мідій промитий рис. Додаємо в каструлю гарячу воду так, щоб вона на три пальці покривала рис. Закриваємо каструлю кришкою і доводимо страву до кипіння. Варимо 10-15 хвилин і вимикаємо плиту.