
Щоб плов був смачним, а рис в ньому - розсипчастим, важливо вибрати правильний сорт крупи і дотримуватися техніки варіння. Якщо не дотримуватися цих правил, то рис склеїться в одну липку масу, і блюдо буде безнадійно зіпсовано.
Як вибрати рис для плову
Ідеальними сортами рису для узбецького плову є девзіра або чунгара. Саме такий рис використовують на батьківщині страви. Також дуже гарно смакує страва з бурого рису.
Однак перераховані сорти рису коштують недешево і рідко продаються в звичайних супермаркетах. Для домашнього плову підійдуть сорти рису басматі і жасмин. Також допустимо використовувати довгозерний рис. Новачкам в приготуванні плову рекомендується взяти пропарений рис - він краще зберігає форму і його можна повторно розігрівати.
Як варити рис для плову
Один із секретів розсипчастого плову - добре промитий рис. Крупу перед варінням слід промити 5-7 разів під теплою проточною водою. Це вимиє з рису крохмаль, які роблять кашу клейкою.
Для варіння розсипчастого рису виберіть посуд з товстим дном, який закривається кришкою. Тоді консистенція плову буде правильною.
Рис для плову залийте холодною водою у співвідношенні 1:3. Поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь до мінімального, інакше вода занадто швидко випарується.
Після закипання білий рис варять 15-20 хвилин, а бурий - 40 хвилин. Щоб рис був розсипчастим, під час варіння його не потрібно перемішувати. На середині варіння каструлю з рисом накрийте кришкою і залиште її до кінця варіння.
Після цього в рис додають м'ясо з засмажкою і спеціями, і готують плов. Рецепт плову читайте на УНІАН.