Помпеї внесений у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО \ REUTERS

У Помпеях в ході археологічних розкопок були виявлені останки коня. Його знайшли на території одного з будинків, розташованого біля стін міста.

Читайте такожУ Помпеях знайдена добре збережена еротична фреска "Леда і лебідь" (відео)

Вчені кажуть, що знахідка являє велику цінність, передає Бі-бі-сі. Кінь був запряжений і, судячи з усього, готовий до поїздки. Можливо, екіпаж готували для евакуації жителів, які рятувалися від виверження вулкану Везувій, що сталося в 79 р. до н. е. Місто Помпеї в підсумку виявилося похованим під шаром вулканічного попелу.

Відео дня

Знахідка виявилася в ході розкопок на віллі, що належала високопоставленому римському військовому - ймовірно, генералу.

У ході першої фази розкопок у березні 2018 року на місці стайні археологи виявили дерев'яну годівницю. Тоді було знайдено тіло коня і частини тіла іншої, повідомив директор археологічного парку "Помпеї" Массімо Осанна.

Археологи, що працюють на розкопках "Вілли таїнств", також знайшли виноградні давильні, печі і незвичайні фрески.

Друга фаза розкопок почалася в липні. В результаті вдалося повністю відкрити стайню, знайти інші останки другого коня і виявити частини третього. Також вчені знайшли фрагменти військової кінської упряжі та сідла, прикрашені дерев'яними і бронзовими елементами.

"Всі три коня, швидше за все, були чистокровної породи... Такий висновок можна зробити за їхнім розміром, якого, мабуть, вдалося домогтися завдяки селекційному розведенню, а також якості їхніх залізних і бронзових упряжок", - розповів Осанна.

За словами Массімо Осанни, тварини померли жахливою смертю - вони задихнулися під вулканічним попелом або через вплив отруйних газів і гарячої пари, що утворилися під час виверження Везувію.

На віллу натрапили і провели на ній перші розкопки на початку XX століття, але потім більша її частина була закинута, чим скористалися мародери.

Після проведення необхідних наукових робіт вся територія вілли буде розкопана і відкрита для огляду, сказав Осанна.

Після виверження Везувію розпечена лава і тонни вулканічного пилу обрушилися на місто за лічені хвилини. Багатьох жителів і тварин смерть наздогнала миттєво.

Знаходячи останки загиблих, вчені заливають їх гіпсом. Формою служать природні порожнини в щільному шарі вулканічного попелу, що утворилися там, де лежали тіла.

Завдяки цій технології, розробленій в XIX столітті, можна побачити фігури жителів Помпей такими, якими вони були в момент загибелі.

Подібним чином вчені відтворюють фігури загиблих тварин. Добре відомий випадок, коли були знайдені останки собаки. Її тіло було згорблене, рот відкритий, добре збереглися зуби, нашийник і навіть відбитки вовни.

Двох коней, знайдених на "Віллі таїнств", також вдалося відновити в гіпсі, повідомив журнал National Geographic. Третій кінь виявився пошкодженим мародерами.

Розкрадачів гробниць в Італії називають "томбароли". Вони копали ходи на території "Вілли таїнств" у пошуках археологічних скарбів для продажу на чорному ринку. На жаль, вони пошкодили порожнину в шарі попелу - в тому місці, де знаходилося тіло одного з коней.

За інформацією National Geographic, за фактом випадків мародерства італійська поліція в 2014 році завела кримінальну справу, яка отримала назву "Операція Артеміда". Тоді з вілли була вкрадена фреска із зображенням богині полювання і родючості.

До наступного року в результаті операції були визначені 140 осіб, серед яких - люди, підозрювані в мародерстві та незаконній торгівлі предметами мистецтва, а також члени мафії, розповідає видання.

Правоохоронні органи конфіскували більше 2000 археологічних цінностей, що незаконно добуті на місцях розкопок.