Леонардо да Вінчі був амбідекстром \ artgallery.bg

Дослідники з галереї Уффіці музею у Флоренції довели, що геній епохи Відродження Леонардо да Вінчі був амбідекстром, тобто володів лівою і правою рукою в рівній мірі.

Читайте такожВчені заявили про виявлення тіла Мони Лізи, яку малював Леонардо да Вінчі

Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org. Вчені Науково-дослідного і реставраційного інституту музею дійшли такого висновку, проаналізувавши картину «Пейзаж Арно». Вона вважається однією з найбільш ранніх робіт художника і датована 1473 роком, коли да Вінчі виповнився 21 рік. На ній зображена долина річки Арно, що протікає через Флоренцію, з замком Монтелупо. Експерти помітили два невеликі написи, один з яких написаний на звороті картини, а інший був віддзеркаленим і поміщеним на лицьову сторону пейзажу.

Відео дня

Дослідники з'ясували, що передній напис на полотно нанесений лівою рукою художника, а на його зворотний бік - правою, зазначили в галереї Уффіці.

Відомо, що Леонардо да Вінчі народився шульгою і користувався дзеркальним письмом, тобто його тексти потрібно читати справа наліво. Подібний феномен часто виявляється у дітей-шульгів. Проте вчені вважають, що ще в ранньому віці художник навчився використовувати обидві руки.

"За спостереженнями за його почерком, у тому числі написами на цьому малюнку, стає зрозуміло, що його письмо правою рукою було добре сформованим", - сказала мистецтвознавець Сесілія Фрозинини.