этот материал доступен на русском

Напій фараонів: ізраїльські вчені зварили пиво з дріжджів 5000-річної давнини

15:04, 23 травня 2019
Наука та IT
892 0
Ілюстрація \ REUTERS

Дослідникам Управління стародавностей Ізраїлю і вченим з трьох ізраїльських університетів вдалося отримати шість зразків давніх дріжджів із знайдених при розкопках глечиків.

Читайте такожУ космосі проведуть експеримент щодо можливості варити пиво

На їхню думку, щось подібне пили фараони в стародавньому Єгипті, передає Бі-бі-сі. Вчені сподіваються, що відроджене античне пиво з часом з'явиться на полицях магазинів.

"Я пам'ятаю, коли ми нарешті зварили це пиво, ми всі сіли за стіл і почали його пити... І я сказав, що нам зараз буде або добре, або через п'ять хвилин ми всі будемо мертві", - говорить Арен Майєр, археолог з університету імені Бар-Ілана. "Нам вдалося вижити", - додає він.

У далекому минулому цього регіону пиво було одним з основних видів продовольства, як і хліб, і його пили всі, незалежно від соціального статусу або віку. Оскільки вода часто могла бути заражена, вважалося, що набагато безпечніше пити пиво або вино.

Пиво тоді робилося за допомогою суміші зернових і води, яку потім запікали і залишали на сонці для бродіння. Іноді для смаку додавали екстракти різних фруктів.

Ідея відродити античне пиво виникла у дослідників Єврейського університету в Єрусалимі Ронена Хазана і Міхаеля Клуештейна.

З допомогою фахівця з пивоваріння Ітая Гутмана, вони застосували сучасні технології і створили щось, схоже на пшеничне пиво, з концентрацією алкоголю в 6%, а також медовуху, з концентрацією алкоголю в 14%.

У минулому Ітай Гутман відтворив пиво на основі генетично модифікованого сорту зерна 10-тисячолітньої давності. Але дослідники говорять, що досі нікому не вдавалося виробляти алкоголь на основі античних дріжджів.

"Абсолютно неймовірно, що дріжджі вижили в стародавніх глечиках протягом тисяч років, вони ніби чекали, щоб їх відкопали й дали їм знову жити", - говорить доктор Хазан.

"Крім того, що пити пиво часів фараонів досить незвично саме по собі, це ще й надзвичайно важливе досягнення в галузі експериментальної археології, - продовжує він. - І, до речі, це пиво цілком непогане на смак".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter