
Дослідникам Управління стародавностей Ізраїлю і вченим з трьох ізраїльських університетів вдалося отримати шість зразків давніх дріжджів із знайдених при розкопках глечиків.
Читайте такожУ космосі проведуть експеримент щодо можливості варити пиво
На їхню думку, щось подібне пили фараони в стародавньому Єгипті, передає Бі-бі-сі. Вчені сподіваються, що відроджене античне пиво з часом з'явиться на полицях магазинів.
"Я пам'ятаю, коли ми нарешті зварили це пиво, ми всі сіли за стіл і почали його пити... І я сказав, що нам зараз буде або добре, або через п'ять хвилин ми всі будемо мертві", - говорить Арен Майєр, археолог з університету імені Бар-Ілана. "Нам вдалося вижити", - додає він.
У далекому минулому цього регіону пиво було одним з основних видів продовольства, як і хліб, і його пили всі, незалежно від соціального статусу або віку. Оскільки вода часто могла бути заражена, вважалося, що набагато безпечніше пити пиво або вино.
Пиво тоді робилося за допомогою суміші зернових і води, яку потім запікали і залишали на сонці для бродіння. Іноді для смаку додавали екстракти різних фруктів.
Ідея відродити античне пиво виникла у дослідників Єврейського університету в Єрусалимі Ронена Хазана і Міхаеля Клуештейна.
З допомогою фахівця з пивоваріння Ітая Гутмана, вони застосували сучасні технології і створили щось, схоже на пшеничне пиво, з концентрацією алкоголю в 6%, а також медовуху, з концентрацією алкоголю в 14%.
У минулому Ітай Гутман відтворив пиво на основі генетично модифікованого сорту зерна 10-тисячолітньої давності. Але дослідники говорять, що досі нікому не вдавалося виробляти алкоголь на основі античних дріжджів.
"Абсолютно неймовірно, що дріжджі вижили в стародавніх глечиках протягом тисяч років, вони ніби чекали, щоб їх відкопали й дали їм знову жити", - говорить доктор Хазан.
"Крім того, що пити пиво часів фараонів досить незвично саме по собі, це ще й надзвичайно важливе досягнення в галузі експериментальної археології, - продовжує він. - І, до речі, це пиво цілком непогане на смак".