Вчені вперше отримали чіткий знімок центру нашої галактики / колаж УНІАН, фото NASA, ESA, CSA, STScI, Samuel Crowe

Завдяки своїм інфрачервоним можливостям космічний телескоп Джеймса Вебба дозволив астрономам зазирнути крізь газ і пил у центр Чумацького Шляху. Про це повідомляє Science Alert.

Однією з найбільших загадок є область утворення зірок під назвою Стрілець С, що розташована приблизно в 300 світлових роках від надмасивної чорної діри Чумацького Шляху.

За оцінками, в цьому регіоні формується близько 500000 зірок. Як вони можуть утворитися в такому напруженому середовищі? Зараз астрономи не можуть цього пояснити.

Відео дня

"Ніколи не було ніяких інфрачервоних даних про цей регіон з тим рівнем дозволу і чутливості, який ми отримуємо за допомогою "Вебба", тому ми бачимо тут безліч особливостей вперше", - говорять вчені. 

Сучасний телескоп розкриває неймовірну кількість деталей, що дозволяє астрономам вивчати зореутворення так, як це було неможливо раніше.

Область, що показана на новому знімку, має ширину близько 50 світлових років і знаходиться на відстані близько 25000 світлових років від Землі.

У центрі цього молодого скупчення виявлена одна раніше невідома величезна протозірка. Її маса більш ніж в 30 разів перевищує масу нашого Сонця.

Область на цьому знімку охоплює в ширину близько 50 світлових років / фото NASA, ESA, CSA, STScI, Samuel Crowe

Виявлена загадкова галактика, яка дуже схожа на Чумацький Шлях

Як повідомляв УНІАН, раніше міжнародна група дослідників виявила стародавню галактику, яка дуже схожа на наш Чумацький Шлях. 

Вчені припускають, що всього через 2 мільярди років після Великого вибуху ця галактика вже стала дуже схожою на нашу.

Вас також можуть зацікавити новини: