"Блакитний супермісяць" можна буде побачити 31 серпня 2023 року / фото УНІАН

Наприкінці серпня у землян буде можливість спостерігати рідкісне явище -"блакитний супермісяць". Наступного разу він з'явиться на небосхилі лише у 2032 році. 

Як повідомляє Science Alert, попри назву, "блакитний Місяць" насправді не світить блакиттю. До кінця навіть неясно, як з'явився цей термін. Століття тому його, здається, використовували для опису неможливої події. Однак після виверження вулкана в 1800-х роках небо набуло дивного кольору, надавши Місяцю синюватий відтінок. "Блакитний Місяць" став позначати рідкісну подію, яка відбувається час від часу.

Сьогодні, з технічної астрономічної точки зору, "блакитний Місяць" буває, коли чотири повні Місяці припадають на один і той же час року, на відміну від звичайних трьох. Супермісяць відбувається, коли максимальне наближення місяця до землі збігається з новою або повною фазою.

Відео дня

Якщо обидва фактори виникають одночасно, це називається "суперблакитний Місяць" або "блакитний супермісяць".

З усіх чотирьох супермісяців, які відбудуться у 2023 році, два з них припадають на серпень. Перший з них пройшов 1 серпня, тоді наш супутник здавався приблизно на 7,1% більшим та майже на 15,6% яскравішим, ніж звичайний повний Місяць.

Другий супермісяць відбудеться у ніч проти 31 серпня. У цей день Місяць буде на 0,1% більше і яскравіше свого попередника.

Як повідомляється, саме цей "блакитний Місяць" буде "найближчим, найбільшим і найяскравішим повним супермісяцем 2023 року".

Востаннє "блакитний супермісяць" такого роду прикрашав наше небо п'ять років тому - у 2018 році.

Супермісяць - коли ще можна буде побачити це явище

28 вересня відбудеться останній з чотирьох, а також останній у цьому році супермісяць, коли Місяць буде на відстані 361552 кілометрів від Землі.

Вас також можуть зацікавити новини: