Олександр так ніколи і не був у Римі / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

Олександр Македонський завоював величезну територію і створив імперію, яка простягалася від Балкан до сучасного Пакистану. Його вплив на подальшу історію світу був настільки величезним, що по всьому світі дітей досі називають на його честь.

Але, поглянувши на карту Олександрової імперії, у вас може виникнути питання – а чому видатний македонець на став завойовувати славетний Рим? Видання Livescience зібрало думки істориків, що проливають світло на цю частину політики Олександра.

В першу чергу варто звернути увагу на короткий строк правління македонського царя – всього 13 років. Він прийшов до влади у 20-річному віці, а вже у 32 роки помер за досі не зовсім зрозумілих обставин. Смерть імператора настала практично одразу після того, як скінчилася його багаторічна воєнна кампанія на сході.

Відео дня

Відтак можна припустити, що Олександр Македонський міг би повернути свої армії на захід і завоювати решту Середземномор'я, якби прожив хоча б ще одне десятиліття. І це підтверджують певні історичні свідчення, достовірність яких однак не є стовідсотковою.

Наприклад, римський історик Квінт Курцій Руф, який жив у першому столітті нашої ери, стверджував, що Олександр Македонський планував серію завоювань, які в разі успіху розширили б його імперію аж до Гібралтарської протоки. Для цього він буцімто планував побудувати 700 кораблів, щоб полегшити завоювання Італії. Інші стародавні автори теж робили подібні твердження.

"Римляни були переконані, що Олександр спробував би завоювати Рим, але для сучасних істориків це неможливо підтвердити однозначно", — каже доцент історії Університету штату Вашингтон Ніколаус Овертум.

Деякі стародавні автори стверджували, що після смерті Олександра один з його старших генералів, Пердікка, отримав від особистого секретаря імператора плани, які включали завоювання частини Італії. Але сучасні історики мають сумніви щодо достовірності цього.

Слід також зазначити, що Рим тієї епохи ще не був багатим метрополісом, який нажився на пограбуванні ледь не половини світу – це все було у "вічного міста" ще попереду. За часів Олександра Рим був відносно бідним містечком, що лише боролося за контроль над усією Італією. Між тим завойована Олександром Перська імперія була справді казково багатою, адже сконцентрувала в собі усі ті багатства, що близькосхідний регіон накопичував кілька тисячоліть від появи перших цивілізацій в річкових долинах Тигру, Єфрату і Нілу.

Олександрова імперія в її максимальному розширенні / фото wikipedia.org

Інші цікаві матеріали на історичну тематику

Як писав УНІАН, у Туреччині археологи виявили написи невідомою стародавньою мовою. Передбачається, що вона існувала 3 тисячі років тому. Секретний текст знайшли на глиняній табличці, серед десятків тисяч інших стародавніх глиняних табличок, написаних за часів Хетської імперії у другому тисячолітті до нашої ери.

Також ми розповідали, що нове дослідження розгадало давньоєгипетську загадку, пов'язану з бабуїнами, муміфікованими тисячі років тому. Загадка полягала в тому, що сьогодні в Єгипті не живуть дикі бабуїни, і немає жодних доказів того, що ці тварини там коли-небудь жили.

Вас також можуть зацікавити новини: