Чорнобильські вовки розвивили стійкість до раку , стверджують дослідження / Колаж УНІАН, фото УНІАН, zooschool.ru

Вовки-мутанти, що бродять по пустельних вулицях Чорнобиля, схоже, розвинули стійкість до раку, і можливо, отримані результати допоможуть вченим боротися з раковою хворобою у людей, пише Sky News.

У 1986 році на Чорнобильській електростанції люди були евакуйовані через викид радіації, що викликає рак. Однак дикі тварини, такі як вовки та коні, бродять по пустирях понад 35 років після катастрофи.

Дослідники з Прінстонського університету в США відвідали Чорнобиль 2014 році і наділи на вовків радіоошийники, щоб можна було відстежувати їх переміщення і визначити, наскільки вони піддаються радіації. Вони також взяли зразки крові, щоб зрозуміти, як тіла вовків реагують на радіацію, що викликає рак.

Відео дня

Дослідники виявили, що чорнобильські вовки піддаються впливу радіації понад 11,28 міліберів щодня протягом усього життя, що більш ніж у шість разів перевищує законодавчу межу безпеки для людини.

Вони також встановили, що вовки мають змінену імунну систему, подібно до хворих на рак, які проходять променеву терапію, але, що більш важливо, вони також виявили певні частини генетичної інформації тварин, які, здаються стійкими до підвищеного ризику раку.

У той же час дослідження в останні роки було припинено у зв'язку з початком полномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Онкологія-ситуація у світі

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) прогнозує, що до 2050 року число випадків раку в світі збільшиться на 77%.

У 2022 році на 10 видів раку припало дві третини нових випадків і смертей. Рак легенів був найбільш поширеним раком: було зареєстровано 2,5 млн нових випадків. Рак молочної залози у жінок посів друге місце з 2,3 млн нових випадків, за ним слід колоректальний рак з 1,9 млн нових випадків і рак передміхурової залози з 1,5 млн нових випадків.

Вас також можуть зацікавити новини: