Шумери мали оригіналбний рецепт пива / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

Пиво є одним з найдавніших напоїв в історії, яким людство насолоджується вже кілька тисяч років. В деяких древніх цивілізаціях пиво за своєю важливістю у повсякденному меню стояло десь поряд із хлібом.

Шумери та стародавні єгиптяни були великими поціновувачами пива. У шумерів навіть була своя богиня пива – Нінкасі. На думку істориків, шумери винайшли пиво за кілька століть до винайдення грошей у сучасному розумінні, тож певний час пиво використовували як платіжний засіб.

Окрім численних археологічних знахідок із засохлими рештками пива чи інгредієнтів пивоваріння, історикам вдалося відшукати і рецепт шумерського пива. У цьому дуже допомогла шумерська поема, викладена на глиняних табличках. Мігель Сівіл, професор шумерології в Чиказькому університеті, переклав поему, а засновник приватної броварні Anchor Brewing Company Фріц Майтаг із Сан-Франциско відтворив рецепт з неї.

Відео дня

Як пише видання Tasting Table, отриманий в результаті напій має "напів-сухий", негіркий смак, схожий на міцний сидр, із вмістом алкоголю у 3,5% — близько до сучасного пива. Стародавні жителі Месопотамії пили пиво з великих глечиків із соломинками, а оскільки хміль ще не був відкритий, шумерське пиво пили одразу після того, як воно було зварене.

Шумерська технологія пивоваріння

Стародавнє виготовлення пива базувалося на природному бродінні. Як пояснює клинописний вірш-рецепт "Гімн Нінкасі", давнє месопотамське виробництво пива починалося в спеціальній ямі, де "баппір" (шумерське солодове ячмінне тісто) змішували з медом та ароматичними речовинами, а потім запікали у печі.

Далі солод переносили в банку і змішували з баппіром для бродіння. Потім зварену зернову кашу розкладали на великі очеретяні циновки для охолодження, а сусло (зерновий розчин) заварювали ще медом і вином. Нарешті, суміш фільтрували через чан і пропускали в збірну ємність, і з цієї ємності подавали пиво. 

Інші цікаві матеріали на історичну тематику

Як писав УНІАН, у Єгипті розкопали частину гігантської статуї великого фараона. Знайдена частина вапнякової статуї є "відсутньою верхньою частиною" статуї Рамзеса II, яку знайшли у 1930-х роках.

Також ми розповідали, що перші люди в Європі жили на території сучасної України. Розкопки в Закарпатті виявили археологічні артефакти, яким майже півтора мільйона років.

Вас також можуть зацікавити новини: