Як використовувати ChatGPT на всі 100%: досвід і секрети / фото ua.depositphotos.com

ChatGPT – найпопулярніший чат-бот сьогодення і нова причина суперечок про те, чи замінить нас штучний інтелект, чи ні.

Він здатний легко і впевнено відповідати на найрізноманітніші питання, писати прозу, вірші або комп'ютерний код по команді, а також точно ставити діагнози краще багатьох лікарів. І цей ШІ-помічник постійно навчається.

Однак ті, хто активно ним користується, могли помітити, що якість його відповідей безпосередньо залежить від якості запиту: чим краще і докладніше ви опишете завдання, тим краще відповість бот. УНІАН зібрав в одну замітку свій особистий досвід спілкування з ChatGPT, а також поради фахівців з того, як використовувати розумний чат-бот на всі 100% для отримання найкращих результатів.

Відео дня

Декілька слів про ChatGPT

ChatGPT – це величезна мовна модель, здатна розуміти та генерувати природну мову. Тобто він не просто видає вам інформацію, як пошуковик, а логічно вибудовує відповідь, прямо як справжня людина.

При цьому, варто відзначити, що чат-бот не використовує підключення до інтернету – його робота заснована на обробці всіх даних до 2021 року. Тому працювати з актуальними даними і бути в курсі свіжих інфоприводів він банально не здатний. Це варто враховувати при роботі з ним.

Як використовувати ChatGPT на 100%

Запити англійською мовою

ChatGPT був навчений даними багатьма мовами, але обсяг англійського тексту помітно перевищує всі інші. Тому запити англійською допоможуть ChatGPT краще зрозуміти ваше запитання, а також полегшить йому відповідь.

Якщо з англійською мовою справи так собі, є хитрий трюк. Пишемо запит українською, але вказуємо, щоб ChatGPT аналізував інформацію англійською мовою, при цьому видаючи на виході інформацію українською.

Як правильно спілкуватися з ChatGPT: налаштовуємо 'розумного' чат-бота під себе

Таким чином можна користуватися ChatGPT, як це і було задумано, англійською.

Визначте роль

Один зі способів домогтися від ChatGPT максимального результату – чітко визначити роль штучного інтелекту. Наприклад, якщо ви запитуєте його про фінанси, запропонуйте ChatGPT поводитися як "фінансовий експерт" або "фінансовий директор".

Існує купа прикладів того, як призначення спеціальної ролі може допомогти отримати більш індивідуальні відповіді. Наприклад, ви можете попросити ChatGPT прикинутися адвокатом, експертом або кінокритиком – тут єдиним обмеженням є ваша уява.

Опишіть бажану складність відповіді

Якщо ви попросите ChatGPT пояснити що таке нейромережі, він, ймовірно, дасть вам відповідь у стилі Вікіпедії з безліччю складних термінів, яких ви не зрозумієте. Однак класна особливість ChatGPT полягає в тому, що він здатний розуміти та генерувати природну мову.

Як правильно спілкуватися з ChatGPT: налаштовуємо 'розумного' чат-бота під себе

Уявімо сценарій, в якому ми вчитель, а наша цільова аудиторія – п'ятикласники. Ми попросили ChatGPT пояснити, що таке нейромережі, враховуючи цей фактор.

Як правильно спілкуватися з ChatGPT: налаштовуємо 'розумного' чат-бота під себе

Як бачите, це набагато зрозуміліша відповідь для школярів. Це один із прикладів того, як бажана складність ChatGPT може підвищити релевантність його відповіді.

Визначте обмеження

Визначення обмежень ще на старті звужує діапазон результатів від ChatGPT, щоб якомога точніше наблизити їх до ваших очікувань. Це допомагає, зокрема, уникнути дезінформації, а також робить відповіді більш релевантними до вашої мети.

Прикладом може служити обмеження повідомлення в пості до 1000 слів, в гумористичному стилі, з використанням тільки 5 джерел в якості посилань і т. д.

Для творчих завдань

Якщо ви використовуєте ChatGPT для створення творчих проєктів, ви можете досягти набагато більш вражаючих результатів, якщо вказати основний запит, який ви хочете, аби штучний інтелект виконав. Якщо ви залишите звичайний запит, то отримаєте загальний і марний результат.

Наприклад, вам потрібен сценарій для YouTube-відео, де ви розповідаєте "Як зробити, щоб батарея смартфона довше утримувала заряд?". Залишивши цей запит, ви, скоріш за все, отримаєте пронумерований список з 7-10 пунктів.

Як правильно спілкуватися з ChatGPT: налаштовуємо 'розумного' чат-бота під себе

Тепер ми вдосконалимо запит, вказавши основне завдання. Як видно, відповідь набагато більш точно адаптована до необхідного результату.

Як правильно спілкуватися з ChatGPT: налаштовуємо 'розумного' чат-бота під себе

Завершальні зауваження

Однією з головних фішок ChatGPT є це відсутність будь-яких обмежень. Вам не потрібно дотримуватися правил чи слідувати формулам, щоб користуватися чат-ботом. Все залежить виключно від того, наскільки творчо ви підійдете до своїх підказок.

Підсумовуючи вищесказане, добре сформульовані запити можуть допомогти вам отримати потрібну інформацію або результат від мовної моделі, тоді як погано продумані завдання можуть призвести до плутанини і непорозумінь.

При цьому, варто відзначити, що зараз ChatGPT використовує мовну модель GPT-4. У ній чат-бот здатний розуміти не тільки текст, а й розпізнавати зображення – і може пояснити навіть значення мемів. Очікується, що випущена до кінця 2023 року модель GPT-5 досягне раніше небаченого рівня ШІ.

Вас також можуть зацікавити новини: