Ккогда зорепад 2022 влітку, восени і взимку / depositphotos.com

Зорепад 2022 - одне з найкрасивіших астрономічних явищ, яке можна споглядати своїми очима. Відбувається це завжди в конкретному місяці, коли Земля проходить точку перетину власної орбіти з орбітою метеорного потоку. УНІАН розповість, коли буде зорепад в серпні і озвучить дату всіх інших.

Раніше ми говорили про те, що зовсім скоро настане зорепад Персеїди 2022.

Як по-науковому називається зорепад і що це таке

Астрономи кажуть, що "зорепад" і "метеоритний потік" - це одне й те саме. Уявіть, що у метеоритних потоків є своя орбіта, а Земля в певний момент проходить точку перетину своєї орбіти з орбітою метеоритних потоків. В цьому випадку розпорошуються дрібні крупинки пилу, який потрапляє в атмосферу Землі на величезній швидкості. Для жителів планети небо в такий момент пронизане сотнями яскравих "стріл", це явище і називається зорепадом.

Відео дня

Назви зорепади отримують від сузір'їв, до яких розташовуються найближче. При цьому, важливо відрізняти метеоритний потік від метеоритного дощу:

  • метеоритний потік - окремі метеорити, які, в момент згоряння, дають яскраве світіння;
  • метеоритний дощ - явище вогняного кольору, яке утворюється через згоряння осколків великого метеорита в атмосфері Землі.

На даний момент вченими підтверджено трохи більше 60 метеоритних потоків, хоча є підозри, що їх кілька сотень. Найяскравіших, звісно, лічені одиниці.

Коли в 2022 році зорепад - дати

У період з літа по зиму поточного року українці спостерігатимуть кілька красивих метеоритних потоків:

  • Дельта-Аквариди або Південні Дельта-Аквариди - з 28 по 29 липня. Розташований близько до дельти Водолія, в сузір'ї Водолія.
  • Персеїди - з 22 липня по 24 серпня, пік - в ніч з 12 на 13 серпня. Згідно з дослідженнями, в годину будуть падати більше 160 яскравих "зірок". Спостерігати найкраще з 23:00 до 01:00.
  • Драконіди - з з 7 по 12 жовтня. Вважається досить слабким, але іноді можна побачити яскраві спалахи. Вдалий час - о 20:00-21:00, якщо знайти чисте небо і високо-високо підняти голову. 
  • Оріоніди - з 2 жовтня по 7 листопада, пік - 21 жовтня перед світанком. Інтенсивність слабка - від 10 до 20 метеоритів на годину, але деяким людям вдається побачити і більше "падаючих зірок".
  • Леоніди - в ніч з 16 на 17 листопада. Кращий час - перед світанком, а дивитися потрібно на схід. Зорепад кольоровий - великі спалахи будуть жовтими і помаранчевими, ті, що менше - пофарбовані в зелений колір.
  • Гемінід - 14 грудня. Один з найяскравіших і красивих потоків - з 1 годину буде "падати" більше 50 "зірок". Ті, кому вдасться споглядати зорепад, побачать цівки оранжевого кольору.

Якщо розглядати зорепад з точки зору астрології, то експерти радять попросити Всесвіт про те, що для вас важливо. УНІАН розповідав, яке бажання загадати, коли падає зірка і як правильно це зробити.

Вас також можуть зацікавити новини: