Зорепад Персеїди 2022 / фото ua.depositphotos.com

Щорічно в середині серпня у північній півкулі можуть побачити Зорепад Персеїди. Це одне з найкрасивіших космічних явищ, помітних неозброєним оком У цей період нічне небо перетинають сотні яскравих метеоритів. Зазвичай Персеїди тривають приблизно місяць, але найзручніше спостерігати за ним неозброєним оком в дні піка.

Раніше ми розповідали, як загадати бажання на Зорепад Персеїди.

Що таке зорепад Персеїди

"Зорепад" - умовна назва явища. Насправді подія являє собою потік метеоритів, що згорають. Щорічно приблизно в серпні наша планета проходить сузір'я Персея крізь хвіст комети Свіфта-Туттля. Уламки цієї комети згорають в атмосфері, що виглядає як зорепад.

Відео дня

Коли очікується пік зорепаду

У 2022 році зорепад Персеїди триватиме з 17 липня по 25 серпня. У більшу частину цих днів спостерігати явище можна лише в телескоп. Неозброєним поглядом побачити метеорити можна буде з 8 по 14 серпня, а пік припадає на ніч з 12 на 13 серпня. У цю ніч метеорити буде чітко видно.

Як спостерігати за зорепадом Персеїди і чи буде його видно в Україні

Зорепад Персеїди можуть спостерігати жителі всієї північної півкулі, в тому числі і українці. Однак перешкодити спостереженню може невідповідна погода. Цього року подію буде погано видно через те, що пік зорепаду випадає на повний місяць, і світло Місяця завадить чітко розглянути зірки.

Зорепад Персеїди краще спостерігати в місці подалі від великих міст, де мало штучного освітлення. Для спостереження за метеорами виберіть безхмарну ніч. Не забувайте, що на території України діє комендантська година, тому помилуватися явищем можна буде тільки з дому через вікно.

Вас також можуть зацікавити новини: