Похмілля після Нового року може бути особливо важким

Після веселих та насичених новорічних свят багато людей звертаються до "Гуглу" із насущним питанням - як зняти похмілля народними засобами.

Кожен, хто вживав спиртні напої у великих кількостях відчував на наступний день симптоми похмілля: сильні пульсуючі головні болі, нудоту, сухість та неприємний смак у роті, болісну спрагу, занепад сил, дратівливість і поганий настрій. Часто виникає серцебиття і "перебої" (порушення ритму) в роботі серця, вегетативні розлади можуть проявлятися ознобом, що змінюється відчуттям жару. 

Раніше ми розповідали, які мають бути страви на Новий рік 2023 для безпечного застілля.

Відео дня

Що таке похмілля

Похмілля - це погане самопочуття, яке настає через кілька годин після прийому алкоголю. Похмілля - це результат дії, яку алкоголь має на організм. Лікарі називають такий стан похмільним синдромом.

Механізм дії похмеляння такий: прийнятий всередину алкоголь володіє легким ейфоризующим (поліпшує настрій), транквілізуючим (знімає стреси) і знеболюючим засобом, а це якраз те, щоб нейтралізувати похмельні скарги. Крім того, в головному мозку та печінці, що є основною "лабораторією", в якій нейтралізуються всі отрути, прийнятий у вигляді напою етиловий спирт вступає в конкурентні реакції із речовинами, продуктами розпаду того ж алкоголю і викликає похмільні скарги. В результаті дії винного спирту усі ці отрути діють на клітини і тканини не так вже різко, наче "на гальмах".

Похмілля - це важкий стан, що виражається у головному болі, нудоті і блювоті, розладі травлення, тремтінні рук, слабкості, підвищенні або зменшенні артеріального тиску і загальному нездужанні. Також людина з похмілля може відчувати почуття провини (так, це обумовлено біохімією: можна відчувати себе винним, навіть якщо нічого особливого не накоїв).

Алкоголь впливає на клітини мозку

Чому взагалі виникає похмілля

Отруєння: алкоголь перетворюється на отруйні речовини (зокрема ацетальдегід), після чого через вплив ацетальдегіду в організмі з'являються інші токсини.

Зневоднення: насправді при похміллі ми страждаємо не від абсолютного зневоднення, а від недоліку об'єму циркулюючої крові. Води ж в організмі в цілому зазвичай багато, іноді навіть занадто: людина опухає з похмілля, тобто страждає від набряків. Як кажуть лікарі, має місце патологічний перерозподіл крові.

Порушення обміну речовин: борючись з алкоголем і викликаним ним отруєнням, організм витрачає безліч вітамінів, макро - і мікроелементів. На другий і третій день п'янки організм страждає від нестачі вітамінів.

Порушення кислотно-лужного балансу (ацидоз): через нього зранку нудить і частішає дихання. Викликано це тим, що продукти розкладання алкоголю є в основному кислими: оцтовий альдегід, оцтова кислота, молочна кислота.

Вплив на клітини мозку: в результаті хімічного впливу алкоголю і ацетальдегіду на наступний ранок нервова система стає надчутливою. Тому навіть нормальне світло і звук викликають біль, як якщо б все було надто яскравим або гучним.

Порушення сну: алкоголь заважає виникненню так званих фаз "швидкого сну" у сплячого. А саме в ці періоди, під час яких мозок зовсім не відпочиває, а активно працює (і ми бачимо сни), людина набирається нових сил. Без них виспатися неможливо. Тому навіть після звичних 8-9 годин сну, якщо лягати спати п'яним, людина не висипається.

При похміллі потрібно пити багато води

Як позбавитися від похмілля

У етанолу є сечогінний ефект, тобто він виводить рідину з організму. Без води тіло повільніше позбувається від продуктів розпаду етанолу, тобто похмілля триває довше. При будь-якому отруєнні треба багато пити дрібними ковтками, при похміллі треба робити так само.

Спробуйте чай з медом

Немає стовідсоткових доказів того, що мед допоможе, але з цими засобами від похмілля завжди так: ніколи не знаєш, від чого стане легше. Якщо немає алергії, мед - непоганий засіб з масою корисних властивостей.

Пийте сорбенти

Кишкові сорбенти треба було пити, звичайно, до похмілля, але виводити з організму отрути треба всіма доступними способами. Краще віддавати перевагу старому доброму вугіллю, а сучасним засобам, тому що проковтнути 10-20 таблеток вугілля з похмілля - сумнівне щастя.

Пийте фруктові соки та бульйони

Це не універсальне лікування, але таке рідке харчування допомагає полегшити неприємні симптоми, а фруктоза з соку дає енергію.

Аспірин при похміллі зніме набряки і, як наслідок, головний біль

Похмілля: таблетки

При похміллі можуть стати в нагоді і такі ліки, які є вдома у більшості з нас. А якщо не знайдуться вдома, то в будь-якій найближчій аптеці вони точно є.

Активоване вугілля - таблетка, перевірена часом. Активоване вугілля - ентеросорбент. Це означає, що він поглинає токсини і надлишки їжі з шлунково-кишкового тракту, а потім природним шляхом виведе їх з організму.

Зараз в аптеці можна знайти і більш сучасні сорбенти: Смекта, Ентеросгель, Полісорб, Лігносорб і їх численні аналоги - можете вибрати будь-який. Вони діють більш активно і при цьому менше подразнюють слизову шлунка. Тільки не приймайте сорбенти одночасно з іншими таблетками від похмілля: сорбенти поглинуть і їх теж, і користі від них не буде. Роздеріть прийом мінімум на півтори години.

Аспірин зніме набряки і, як наслідок, головний біль, а це одні з найбільш болісних похмільних симптомів. Але аспірин можна приймати не раніше ніж через 6 годин після останньої чарки алкоголю: з алкоголем аспірин несумісний.

В аптеці є широкий вибір м'яко діючих заспокійливих засобів на основі валеріани або собачої кропиви. Вони допоможуть в боротьбі з похмільною депресією і безсонням, заспокоять нерви і допоможуть не піти в запій. А ось більш сильні снодійні та заспокійливі препарати зазвичай не сумісні з алкоголем.

Янтарна кислота - дешеві, але дієві таблетки, які допоможуть при похміллі. Янтарна кислота прискорює центральну ланку обміну речовин (цикл трикарбонових кислот) і допомагає організму швидше впоратися з алкоголем. Протипоказана при виразці і гастриті.

Препарати магнію - теж доступний і дієвий засіб. Магнезія (магнію сульфат), магнесол, панангін (аспаркам) - всі ці таблетки при похміллі пом'якшують негативний вплив алкоголю на серце, прискорюють обмін речовин, зменшують головний біль, позбавляють від набряків і депресії.

Фруктові соки пом'якшують синдром похмілля

Домашні засоби від сильного похмілля

Щоб полегшити його симптоми можна прийняти контрастний душ (якщо у вас немає проблем з судинами). Або скористатися одним з перевірених народних засобів:

1. Пийте багато води, краще, якщо вона буде мінеральна без газу. При печії рекомендується лужна вода. Можете поставити пару пляшок в узголів'я ліжка.

2. Безалкогольний мохіто. У склянку потрібно кинути гурток лимона або лайма, трохи свіжої м'яти і щіпку цукру. Все це залити мінеральною водою і додати лід.

3. Традиційний розсіл – капустяний, огірковий, від мочених яблук – будь, який в холодильнику.

4. Фруктові соки. Вони містять фруктозу, прискорюють виведення токсинів, пом'якшують синдром похмілля. Додаткові вітаміни зараз не завадять вашому організму, адже напередодні вони витрачалися швидкими темпами. По можливості виключіть апельсиновий і грейпфрутовий соки, вони можуть дратувати шлунок.

5. Освіжаючий коктейль. Щоб його приготувати, потрібно віджати сік моркви і селери, додати лимонний сік і м'яту.

6. М'ятний чай. Чудово рятує від нудоти. Заздалегідь ввечері залийте чай в термос – вранці будете дякувати.

7. Кориця також гасить напади нудоти. Заваріть її з вечора і остудіть. Пийте маленькими ковтками.

8. Яловичий бульйон - відновлює роботу шлунка і кишечника.

Вас також можуть зацікавити новини: