Лук'яненко помер у липні 2018 року \ УНІАН

Президент Петро Порошенко посмертно нагородив орденом Свободи українського дисидента, політиком Левка Лук’яненка та академіка, громадського і політичного діяча Мирослава Поповича.

Читайте такожПомер дисидент Левко Лук'яненко

Як повідомили УНІАН у прес-службі президента України, церемонія вручення нагород відбулась сьогодні у Києві з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Відео дня

«Їхні імена назавжди увійшли в історію нашого народу як приклади незламності духу, сили духовної, вірності Україні. Вічна їм пам'ять. Глибока повага і шана – їхнім родинам», - додав президент.

Нагороди отримали дружини Лук’яненка та Поповича.

Також глава держави відзначив високими державними нагородами інших видатних українців.

Так, глава держави нагородив орденом Свободи академіка, державного та політичного діяча Ігоря Юхновського та орденом князя Ярослава Мудрого - академіка, державного та політичного діяча Володимира Горбуліна.

Президент також відзначив діячів культури. Він вручив орден Свободи співаку Тарасу Петриненку, орден князя Ярослава Мудрого музиканту Віктору Гуцалу, орден «За заслуги» кобзарю-бандуристу Едуарду Драчу та присвоїв почесне звання «Народний артист України» Тарасу Компаніченку.

Президент висловив слова вдячності і пошани представникам медичної галузі України, які примножують славні традиції національної медицини, лікарям Миколі Троньку та Олександру Усенку та вручив їм ордени «За заслуги».

Глава держави також висловив слова подяки виконавчому директору Міжнародного фонду "Відродження" Олександру Сушку за його активні зусилля, спрямовані на мобілізацію громадської підтримки навколо реформування країни, просування України до Євросоюзу і НАТО та вручив йому орден «За заслуги».

Порошенко зауважив, що українці дуже добре вивчили історію і не повторять помилок.

«Ми не втратимо державу. Ми не втратимо народ. Ми не дозволимо більше, щоб Україна пішла шляхом, коли країна і народ заплатили велику ціну: жертви Голодомору; жертви депортації; жертви шестидесятників; коли за те, що ти є українець тебе запроторювали за грати», - наголосив Порошенко.