Вербові котики давали дітям від болю в горлі / tOrange.biz

Вербна неділя є одним з великих перехідних церковних свят. У 2019 році Вербна неділя припадає на 21 квітня. Це свято було введено на честь входження Ісуса Христа в Єрусалим напередодні його страждань і розп'яття. УНІАН пропонує вам згадати головні прикмети на Вербну неділю.

Вербна неділя – що робили цього дня наші предки

З давніх часів в Україні з пошаною ставилися до цієї рослини, наділяючи її чудодійною силою. Особливо цінується і шанується верба, освячена у Вербну неділю.

Садили Вербу біля колодязів: вважалося, що вона очищає воду, «витягаючи» мул і бруд. Крім того, верба символізувала родючість і жіночий початок: «Як у городі верба рясна, то на дворі дівка красна».

Відео дня

Новонародженій дівчинці повитуха бажала «краси калини, а сили верби» і клала в колиску пучок калини і гілочку свяченої верби. Освячені вербові прутики садять біля будинку, де є дівчина. Якщо гілочка прийметься - дівчина вийде заміж незабаром.

У Вербну неділю вербою б'ють дітей, щоб росли здорові, веселі та багаті, примовляючи при цьому: «Не я б'ю - верба б'є, За тиждень - Великдень, Недалечко - червоне яєчко!».

Також вербові котики давали дітям від болю в горлі.

З освяченою вербою, після повернення з церкви, обходили господарі загони для худоби, стайні і бджільники, щоб господарство було в порядку, бджоли добре роїлись, а корови давали багато молока.

tOrange.biz

Вербою на день Святого Юра вперше після зими виганяють худобу в поле, щоб скотина була здорова і в силі.

Вербою в давнину відводили грозові тучі - махали свяченою вербою в бік хмар і відводили громи та град.

Вербу кидали в пожежу, щоб приборкати вогонь.

Сухою торішньою свяченою вербою розпалювали піч під великодні паски.

У багатьох місцевостях клали покійникові в домовину гілочку свяченої верби.

Вважається, що освячені гілочки верби володіють особливою силою: оберігають хату від лиха і пожеж. Їх зберігають цілий рік, а потім спалюють або кидають в річку з сильною течією. Якщо така рослина пустила коріння, її потрібно посадити, однак зробити це краще не у Вербну неділю, а в інший день.

За православною традицією у день Вербної неділі не можна працювати - суворо заборонена як будь-яка фізична праця (прибирання, прання, заняття в городі і саду), так і шиття, в'язання і навіть заняття рукоділлям.

У Вербну неділю важливо мати світлі думки і радісний настрій.

tOrange.biz

Прикмети на Вербну неділю

Наші предки вірили, що цей день може допомогти безплідним: жінка повинна сама з ранку зрізати гілочки верби, освятити їх у храмі і зберігати в будинку, що має допомогти пізнати радість материнства.

У народі кажуть, що в це свято можна зцілитися від різних хвороб, скупавшись у відварі зі свяченої верби.

Вважається, що кімнатні рослини, висаджені у Вербну неділю, добре ростуть і приносять в будинок багатство.

Якщо у Вербну неділю тепло і сухо - влітку буде великий урожай фруктів.

У Вербну неділю вдарив мороз - рік принесе багато пшениці.

Вітер, який дме в такий день, буде супроводжувати все літо.

tOrange.biz

Де вода, там верба, а де верба, там і вода.

Без верби – не весна.

Якщо погода ясна й тепла - урожай фруктів буде хорошим.

Верба бездоріжжя веде, жене з річки останній лід.

На Вербній мороз - ярі хліба гарні будуть.

Якщо перед Вербною Неділею з'явилося багато «сережок» верби (розпустилися бруньки), то весь рік буде врожайним, родючим і багатим на хороші події.