Володимир Балух припинив голодування / фото Радіо Свобода

Український політв'язень Володимир Балух, якого за вироком підконтрольного Кремлю суду в окупованому Криму утримують у російській колонії, припинив голодовку.

Про це в Facebook повідомляє громадське об'єднання «Кримська правозахисна група».

«Український активіст, політичний в'язень Володимир Балух припинив голодовку у зв'язку з задоволенням його вимоги. Володимира Балуха сьогодні, 5 липня 2019 року, в колонії №4 міста Торжок (РФ) відвідав український консул», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Правозахисники також повідомили, що наразі Балух перебуває в приміщенні камерного типу (ПКТ).

«Активіста туди помістили на 6 місяців. Формально обґрунтовували це тим, що Балух є «злісним порушником» внутрішнього розпорядку. Після прибуття в колонію українця постійно за надуманими приводами відправляли в ШІЗО за «провини», які і не передбачають покарання у вигляді ізолятора», - заявили правозахисники.

Читайте такожБалух вважає обмін "єдиним шансом вийти живим" із російської колонії

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що на горищі його будинку нібито знайдено 90 патронів і кілька тротилових шашок.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокову голодовку на знак протесту проти винесеного йому вироку у справі про зберігання боєприпасів, яку припинив на початку жовтня. За даними адвоката Дмитра Дінзе, у Балуха після більш ніж 200 днів голодовки була підозра на виразку або панкреатит.

5 липня підконтрольний Росії так званий «Роздольненський райсуд» засудив Балуха до п‘яти років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий «Верховний суд» в окупованому Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний термін ув'язнення Балуха до 4 років і 11 місяців.

З 29 березня 2019 року Балуха утримують у колонії в місті Торжок Тверської області РФ.

25 червня Балух оголосив нову голодовку. Згідно з його заявою, яку оприлюднила в Facebook омбудсмен Людмила Денісова, знову вдатися до такого радикального кроку його змусили нелюдські умови тримання, зокрема, перебування більш як два місяці в штрафному ізоляторі та позбавлення права зустрічі з консулом України.