Український політв’язень Балух знову оголосив голодування / фото krymr.com

Український політв'язень Володимир Балух знову оголосив голодовку.

Про це адвокат Данило Берман повідомив в інтерв'ю російській «Новой газете».

«25 червня, коли я прийшов до Володимира Григоровича, він уже знав, що до нього безуспішно намагався пробитися консул його країни. До цього Балух двічі подавав заяву, що якщо до нього не допустять консула України, то він оголосить голодовку. Оскільки адміністрація всі ці заяви проігнорувала, Володимир Григорович повідомив мені, що з вечора 25 числа починає голодовку. мене ця заява схвилювала, я вирішив відвідати його і наступного дня, 26 червня, - спеціально, щоб довідатися про стан його здоров'я і справ. Зустрів він мене радісно - можна було поговорити і знову погрітися в кабінеті», - повідомив адвокат.

Відео дня

За словами Бермана, Балух підтвердив, що перестав приймати їжу і передав письмове повідомлення для адміністрації про початок голодовки.

Адвокат повідомив, що зустрічався з Балухом два дні поспіль, 25 і 26 червня.

Лист політв'язня Володимира Балуха / фото Новая газета

За словами адвоката, тримання в ШІЗО фактично перетворилося для Балуха на тортури - у нього відібрали теплу білизну і светр, незважаючи на те, що в ізоляторі холодно.

«Я виконав доручення рідних Володимира Григоровича, його сестри Надії, передав різні їх побажання. Крім того, оскільки стан здоров'я Балуха, про який повідомляли нечисленні публікації в ЗМІ, вселило побоювання кардіологів, мене попросили лікарі високої кваліфікації поставити йому ряд спеціальних питань. Він на ці питання відповів в перший день нашої зустрічі, я передав відповіді лікарям, і ці відповіді стурбували їх ще більше», - зазначив адвокат.

Він додав, що намагається добитися відвідування Балуха лікарем-кардіологом високої кваліфікації, відповідну заяву на проходження фахівця Балух вже написав - як того вимагають правила внутрішнього розпорядку.

Берман також зазначив, що під час візиту до Балух 25 червня той уже знав, що до нього безуспішно намагався пробитися український консул, а до цього двічі подавав заяву, що якщо до нього не допустять консула України, то він оголосить голодовку.

Адвокат учергове заявив, як і інші захисники Балуха, що перебування в штрафному ізоляторі, в холодному приміщенні майже без світла і без нормального медичного обслуговування сильно шкодить його здоров'ю.

«Як показала практика, розголос у даному випадку - кращий адвокат. Саме тому мій підзахисний і попросив мене довести до громадськості і ЗМІ причини, через які він почав голодовку. На сьогодні оголошення голодовки і розголос, що відбувається з ним у цій колонії - це вимушена і, можливо, єдина міра, останній спосіб добитися припинення порушення прав Балуха. Складається враження, що адміністрація колонії навмисно створює всі умови, щоб Балух провів за гратами якомога більше часу і не вийшов за УДО... Шістдесят днів у ШІЗО практично поспіль - таких заходів тиску не вживають навіть щодо справжніх злісних порушників режиму», - підсумував Берман.

Читайте такожПолітв'язня Балуха помістили в штрафний ізолятор через провокацію - адвокат

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що на горищі його будинку нібито знайдено 90 патронів і кілька тротилових шашок.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокове голодування в знак протесту проти винесеного йому вироку у справі про зберігання боєприпасів, яку припинив на початку жовтня.

За даними адвоката Дмитра Дінзе, у Балуха після більш як 200 днів голодування була підозра на виразку або панкреатит.

5 липня 2018 року підконтрольний Росії так званий «Роздольненський райсуд» засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий «Верховний суд» в Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний строк ув'язнення Балуха до 4 років і 11 місяців.

З 29 березня 2019 року Балуха тримають у колонії в м.Торжок Тверської області РФ.

Адміністрація колонії під вигаданими приводами кілька разів переводила українця в штрафний ізолятор. На сьогодні, за даними адвоката Ольги Дінзе, Балух перебуватиме в ШІЗО до 2 липня.