Балух пробуде в штрафному ізоляторі "мінімум до 2 липня" / фото krymr.com

Незаконно засуджений російським судом в анексованому Криму український активіст Володимир Балух, який відбуває покарання в колонії Тверської області Росії, перебуватиме в штрафному ізоляторі "мінімум до 2 липня".

Про це Крим.Реалії розповіла адвокат Ольга Дінзе, яка відвідала Балуха 21 червня.

"Його перевели з лікувально-профілактичного закладу назад в колонію. Після надходження в колонію він 4 дні перебував у п'ятому загоні. Після чого, співробітниками колонії спеціально була створена ситуація, тобто провокація, після якої вони зафіксували чергове незначне порушення і помістили його в ШІЗО", - розповіла Дінзе.

Відео дня

За її словами, причиною стало нібито порушення внутрішнього розпорядку колонії.

"Балуху перед вечерею стало погано і він попросив відвести його до лікаря. Співробітник колонії сказав: "Ти приляж поки". Балух приліг, хоча це не прийнято в цей час доби. Його сфотографували, відвели в медичну частину і помістили в ШІЗО за те, що він порушив внутрішній розпорядок", - говорить вона.

Публічних коментарів співробітників російської колонії з цього приводу немає.

Читайте такожПолітв'язень Балух жалуется на болі в грудях і голові - адвокат

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що нібито на горищі його будинку знайдено 90 набоїв і кілька тротилових шашок.

5 липня 2018 року підконтрольний Росії так званий "Роздольненський районний суд" засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий "верховний суд" в Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний термін ув'язнення Балуху до 4 років і 11 місяців.

З 29 березня 2019 року Балуха утримують в колонії в м. Торжок Тверської області РФ.

4 червня стало відомо, що Балуха після кількох місяців утримання в штрафному ізоляторі колонії перевели до тюремної лікарні, він пройшов медичне обстеження, результати якого поки що невідомі.

Адвокат Балуха Ольга Дінзе висловила думку, що адміністрація колонії систематично поміщає його в ШІЗО, щоб виключити умовно-дострокове звільнення кримчанина. Українському консулу відмовляють у зустрічі з Балухом.