Едем Бекіров обіцяє оголосити голодування, якщо його справу переведуть у Красноперекопськ / фото Радіо Свобода

Тяжкохворий активіст Едем Бекіров, якого незаконно заарештували і з грудня 2018 року утримують у Сімферопольському СІЗО, оголосить голодовку, якщо його справу все-таки переведуть у Красноперекопськ.

"Сьогодні, 30 липня, я відвідав у СІЗО м. Сімферополь Едема Бекірова. Як і раніше стан його здоров'я далеко не найкращий. Можна охарактеризувати як стабільно критичний", - написав Олексій Ладін.

За словами самого Бекірова, рівень цукру в його крові на цей момент перебуває на позначці 12-16 ммоль, а після прийому їжі цукор піднімається до 20-22 ммоль, що в кілька разів перевищує норму.

Відео дня

Крім того, адвокат зазначив, що активіста мучать часті головні болі і болі в серці, його мучать задишка і ядуха, а протягом 10 днів він не може встати з ліжка через защемлення нерва і сильного болю в спині.

Читайте такожМЗС закликає світ відреагувати на ситуацію з тяжкохворим активістом Бекіровим

Веліляєв зазначив, що Бекірову щодня вводять ін'єкцію інсуліну і дають діабетичні препарати.

Тяжкохворий активіст розповів адвокату, що має намір почати голодовку, якщо його справу все-таки переведуть у Красноперекопськ, який розташований за більш як 120 км від Сімферополя, де утримують Бекірова, він вкотре заявив, що не витримає такого тривалого етапу.

"Знущання над нашим співвітчизником тривають. Його доведено до відчаю... Спочатку його необґрунтовано затримали, оббрехали, згубили його здоров'я, а тепер хочуть його етапувати в м. Красноперекопськ, де він утримуватиметься під час судового процесу по суті. Ми докладаємо всіх можливих зусилля для звільнення нашого співвітчизника і вкотре закликаємо всіх надати посильну допомогу у звільненні Едему Бекірову", - наголосив адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Європейський суд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

25 червня Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також в кардіоцентр на консультацію до кардіолога. Адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику здоров'ю Бекірова як "дуже високий".

10 липня ЄСПЛ прийняв нове рішення по справі Бекірова, яким конкретизував своє попереднє рішення від 11 червня. Згідно з новою заявою ЄСПЛ (адресовано уряду Російської Федерації), незалежні і спеціалізовані лікарі повинні провести медичне обстеження і в підсумку підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної з проблем зі здоров'ям у Бекірова.

Відповідні медичні висновки мають також вказувати, чи є медична допомога, яку на даний момент надають Бекірову, адекватною його проблемам зі здоров'ям, а також чи підходить для останнього як запобіжний захід тримання у в'язниці.

Читайте такожДо трьох українських політв'язнів допустять незалежних лікарів - Денісова

16 липня Ладін повідомив, що лікарі медико-санітарної частини СІЗО не приймають ліки, передані Бекірову родичами.

22 липня Ладін повідомив, що Бекіров не встає з ліжка через защемлення нерва в хребті.

23 липня Ладін заявив, що "суддя" Олександр Вороний направив кримінальну справу стосовно Бекірова для розгляду по суті в "Красноперекопський районний суд Криму", який розташований за 123 кілометри від Сімферополя, де зараз утримують активіста.

Ладін назвав таке рішення абсурдним, а доводи суду неспроможними, і заявив, що захист вже оскаржив рішення. Він також зазначив, що питання територіальної підсудності в цьому випадку є принциповим, тому що безпосередньо загрожує здоров'ю і життю Бекірова.