ЄСПЛ ухвалив нове рішення у справі тяжкохворого активіста Бекірова / фото Радіо Свобода

Європейський суд з прав людини ухвалив нове рішення у справі незаконно заарештованого, тяжкохворого активіста Едема Бекірова, якого окупанти з грудня 2018 року незаконно утримують в СІЗО Сімферополя.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат Бекірова Олексій Ладін.

Читайте такожЄСПЛ зобов'язав владу Росії негайно помістити кримського політв'язня Бекірова в лікарню

Відео дня

"10 липня Європейський суд з прав людини ухвалив нове рішення щодо мого підзахисного Едема Бекірова, яким конкретизував своє попереднє рішення від 11 червня. Згідно з новою заявою ЄСПЛ (адресовано Уряду Російської Федерації), незалежні і спеціалізовані лікарі мають провести медичне обстеження мого підзахисного і в підсумку підготувати окремі, докладні висновки щодо кожної з проблем зі здоров'ям у Едема Бекірова", - написав він.

Ладін процитував рішення суду, в якому сказано, що відповідні медичні висновки мають також вказувати, чи є медична допомога, яку на цей момент надають Бекірову, адекватна його проблемам зі здоров'ям, а також чи підходить для останнього як запобіжний захід тримання у в'язниці.

Адвокат додав, що з урахуванням цієї заяви направив відповідні, допоміжні для відповідальних інстанцій, клопотання, а саме: в "Прокуратури Криму", Адміністрацію СІЗО №1 Сімферополя і керівництву медсанчастини СІЗО, де утримується Бекіров.

У клопотаннях він вказує, що, згідно з медичними документами, які давно було передано в вищевказані інстанції, у Бекірова є прогресуюче неврологічне захворювання, яке, відповідно до постанови російського уряду від 14 січня 2011 року, входить до переліку, що перешкоджають триманню під вартою.

"У зв'язку з цим критично важливо негайно забезпечити медичний огляд Едема Бекірова невропатологом, ендокринологом, хірургом, кардіологом, онкологом і хірургом-ортопедом", - наголосив Ладін.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Євросуд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

25 червня Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також у кардіоцентр на консультацію до кардіолога. Адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику здоров'ю Бекірова, як "дуже високий".