Кромський вийшов з в'язниці раніше терміну згідно з так званим «законом Савченко» / фото УНІАН

Верховний суд залишив без змін вирок ватажку антимайдану, одному з активних учасників масових заворушень у Харкові навесні 2014 року Ігнату Кромському, відомого на прізвисько «Топаз».

Як повідомляє прес-служба Верховного суду, сьогодні колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду залишила без задоволення касаційні скарги захисників Кромського на вирок Київського райсуду Харкова від 30 січня 2018 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 12 липня 2018 року.

Відповідно до цих судових рішень. Кромський був визнаний винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.1 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України та засуджений до позбавлення волі на 8 років з конфіскацією всього майна, яке є його власністю.

Читайте такожПід СІЗО харків'яни влаштували антимайданівцю "Топазу" "теплу" зустріч (відео)

Як встановив суд першої інстанції, в лютому-березні 2014 року Кромський брав активну участь у проросійських масових заходах, які відбувалися у Харкові. Під час зазначених заходів він, зокрема, відкрито та публічно не визнавав центральні органи влади України та бажав відокремлення Харківської області від України. Також в інтерв’ю одному з російських телеканалів Кромський закликав президента РФ ввести війська в Україну.

Як повідомляв УНІАН, Кромського затримали 28 березня 2014 року. Він обвинувачувався у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України, участі у масових заворушеннях та незаконному заволодінні транспортним засобом (ч. 1 ст. 110, ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 289 КК України).

30 січня 2018 року Кромського було засуджено до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна.

28 вересня 2018 року Жовтневий райсуд Харкова ухвалив рішення звільнити Кромського з-під варти згідно із так званим «законом Савченко». Як заявив адвокат, згідно із «законом Савченко», Кромськой відбув покарання більше, ніж йому було призначено рішенням суду, - 8 років і 3,5 місяці замість 8 років позбавлення волі.

Став відомий за позивним "Топаз" після появи в мережі Інтернет відео, знятого в таборі "Антимайдану". Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів гукає про допомогу до Кромського:"Топаз, дай команду!".

Відео: Reutov Boris