REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, Шойгу, доповідаючи президенту РФ про раптову перевірку військ, сказав: «Війська і сили, що беруть участь у перевірці, перекинуті на відстань до трьох тисяч кілометрів і виведені на 18 полігонів, посилено угруповання військ у Криму.

Сили авіації та протиповітряної оборони до відбиття масованого авіаційного удару умовного противника готові. У районах дії військ створено систему управління, матеріально-технічного забезпечення, медичного забезпечення із залученням мобілізованих підрозділів. Проведено їх бойове злагодження».

Читайте такожДо Криму прибув начальник Генштабу РФ для контролю за ходом "перевірки" окупаційного контингенту

Відео дня

За словами міністра, організована охорона і оборона інженерного обладнання місць розташування військ. Здійснено рекогносцировку районів майбутніх дій. Завершено планування застосування військ і сил за поставленими навчально-бойовими завданнями. З 9 лютого війська відпрацьовують практичні завдання з локалізації кризових ситуацій, пов'язаних з проведенням терористичних актів, захопленням державних і військових об'єктів, руйнуванням гідротехнічних споруд.

Шойгу заявив, що сьогодні розпочався заключний етап раптової перевірки, в ході якого проводиться 29 навчань різного рівня. На даний момент на полігоні Опук (Крим) здійснюється основний розіграш практичних дій.

«В ході двосторонніх оперативно-тактичний навчань з’єднаннями і військами Чорноморського флоту і Повітряно-десантних військ відпрацьовуються питання оборони узбережжя і відбиття висадки морського десанту. Крім того, сили протиповітряної оборони і винищувальна авіація, яка дислокується на території Кримського федерального округу, відбивають масований авіаційний удар умовного супротивника», - сказав Шойгу.

У свою чергу начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов повідомив, що протягом трьох діб війська і сили, які залучаються до раптової перевірки, здійснили комплекс заходів з приведення у бойову готовність «повна».

Читайте такожЗМІ: В окупованому Криму російська військова техніка на 40 хвилин заблокувала рух (відео)

«Виконали всі заходи з підготовки до бойового застосування, вирішували завдання щодо знищення незаконних збройних формувань, локалізації кризових ситуацій на території Південного та Північно-Кавказького федеральних округів, відбиття агресії умовного супротивника», - сказав він.

За його словами, у межах Південного військового округу для виконання навчально-бойових завдань у ході навчань залучено до 8,5 тисячі чоловік особового складу, 900 одиниць військової техніки, 50 військових кораблів та суден, до 200 літаків і вертольотів, що повною мірою відповідає параметрам Віденського документа 2011 року. У встановлений час після підйому по тривозі з'єднання і військові частини були виведені з пунктів дислокації до визначених райони зосередження.

Довідка УНІАН. Росія у березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій.