фото ua.depositphotos.com

"30 кроків" Незалежності. 2009-й – "Кінець" грального бізнесу, Тигрюля, Таміфлю і шикарне відкриття Донбас-Арени

20:33, 06.06.2021
7 хв.

Не встигли озирнутися, а цього року зустрінемо тридцяту річницю Незалежності України. Який шлях українці пройшли з моменту проголошення Незалежності й до сьогодні? Чим запам’ятався 2009-й рік та як це – починати з нуля в новій, власній державі?

*"30 років – 30 кроків Незалежності" - спецпроект ТСН.Тижня, який розповідає, як і чим українці жили від буремного 1991-го і донині.

Соратники в минулому – зовсім не означає друзі в майбутньому. Напруга між Ющенко і Тимошенко у 2009 році доростає до рівня відкритої ворожнечі. Він їй - про корупцію та договорняки в парламенті, вона йому - порівняння з терористом, який розкидає бомби у вигляді дитячих іграшок.  Вона - розвішує по всій країні плакати, повідомляючи, що працює. Він - висуває свою кандидатуру повторно, забираючи в неї шанс на перемогу у виборах.

Напруга між Ющенко і Тимошенко у 2009 році доростає до рівня відкритої ворожнечі / фото УНІАН, Михайло Марків

Під час відкриття фестивалю Чорноморські ігри організатори дарують Тимошенко маленьку бенгальську тигрицю. Тигрюлю, після низки фотосесій, вона передарить Ялтинському зоопарку. Наступний, 2010-й, рік тигра. І вона робить все, щоб перемогти й стати президентом.

Відео дня
Юлії Тимошенко подарували маленьку бенгальську тигрицю / фото УНІАН, Олександр Прокопенко

7 травня 2009 року в Дніпропетровську вщент згорає салон ігрових автоматів "Метро джекпот". У страшній пожежі гинуть дев’ятеро відвідувачів. Влада ніби готувалася до такої трагедії. Цього ж дня Кабінет міністрів призупиняє дію ліцензій для всіх ігрових салонів в країні. Протягом наступного тижня в Україні закривають 99% подібних закладів. Без роботи залишаються понад 200 тисяч людей. Родини ігроманів цю атаку держави вітають, але радість їх передчасна.

У Дніпропетровську вщент згорає салон ігрових автоматів «Метро джекпот» / фото УНІАН

15 травня ігровий бізнес офіційно забороняє Верховна Рада. Та вже за кілька місяців більшість салонів знову починають працювати. Просто платять не державі, а чиновникам і правоохоронцям, яким віддають частину прибутку. Така схема під назвою "інтернет-кафе" та "електронних лотерей"  приживається надовго. 

У червні 2009 року починається найграндіозніший кримінально-політичний скандал. Депутат БЮТ Віктор Лозинський у себе на окрузі вбиває людину! Інцидент стається під час полювання. Вбитий - мешканець села Грушка на Кіровоградщині Валерій Олійник. На його тілі - чисельні травми, відірвана кінцівка та дірки від куль. Справу спочатку намагаються зам’яти, розказуючи про самооборону. Лозинський переконує - загиблий почав стріляти першим, потім напав з  ножем. Він, мовляв, лиш захищався. Та політична нелюбов Банкової  до БЮТ не дозволяє прикрити справу, в якій один нещасний селянин "нападає" на купу озброєних чоловіків. Причому не простих. А всесильного депутата, головного міліціянта та головного прокурора району… Віктор Лозинський,  розуміючи, що не відбрешешся, зникає в невідомому напрямку.

Депутат БЮТ Віктор Лозинський у себе на окрузі вбив людину / Фото УНІАН

Він знайдеться через два роки - весною 2010-го - і після судової епопеї потрапить за ґрати на 15 років. Утім, продовження цього злочину ще цікавіше. Адже на волю Лозинський вийде вже за 7 років. А у 2020 році  переможе на виборах. Він стане  головою  територіальної громади в Голованівському районі - саме там, де полював на людей. Та місцеві твердять, що їх хазяїн - прекрасна людина й великий благодійник. 

21 липня 2009 року в маленькому селі на Житомирщині затримують одного з найбільш розшукуваних українських злочинців - генерала Олексія Пукача. 

Підозрюваний у вбивстві Гонгадзе, генерал шість довгих років живе в бідності разом зі співмешканкою, яка навіть не підозрює, хто він насправді. Після допитів Пукача стає зрозумілим: Генпрокуратура та політики не зацікавлені в тому, щоб він прилюдно вказав на замовників вбивства Гонгадзе. Вже на лаві підсудних генерал назве тих, хто має сидіти разом з ним - Володимира Литвина та Леоніда Кучму. Колишнього президента у 2011 році неодноразово викликатимуть на допити. Але справу про перевищення Кучмою службових повноважень, що нібито призвело до вбивства Гонгадзе, швидко закриють, оскільки суд не визнає плівки Мельниченко належним доказом. У 2013 році генерал Олексій Пукач буде засуджений до довічного перебування за ґратами.

На Житомирщині затримують генерала Олексія Пукача / фото УНІАН

Тим часом на сході країни будуть Донбас-Арену. Будують понад три роки. 29 серпня 2009-го в Україні відкривають перший у східній Європі футбольний стадіон класу "еліт". На будівництво Донбас-Арени йде 400 мільйонів доларів - здебільшого гроші футбольного клубу "Шахтар" та його президента. На урочисте відкриття зійшлися не лише шахтарі, а й їхні лідери. Ющенка зустрічають і проводжають свистом зневаги, Віктор Янукович читає вірші про Донбас, який ніхто не поставить на коліна, співачка Бейонс аж п’ять разів міняє костюми під час свого 50-хвилинного виступу. Тоді ніхто не здогадується, що яскраве футбольне життя цього красеня-стадіону триватиме лише п’ять років. Останній матч  на ньому відбудеться 2 травня 2014 року. Окупація вб'є все, чим так пишались донеччани.

29 серпня 2009-го в Україні відкривають Донбас-Арену / фото УНІАН, Микола Лазаренко

Восени 2009 року медична маска вперше стає необхідним аксесуаром. У світі - пандемія свинячого грипу Н1N1. В Україні - паніка та карантин. 

Епідемія починається в Мексиці та США ще навесні. А до нас доходить лише друга хвиля хвороби. На відміну від звичайного сезонного грипу, новий вірус вражає здебільшого молодих людей. Утім в рік перед виборами президента ця хвороба набуває політичного забарвлення. Паніка стає інструментом. Школи та ВИШі зачиняють на карантин, люди вимітають з аптечних полиць противірусні препарати та антибіотики. Потім стає відомо - найбільш ефективним проти свинячого вірусу є препарат Тамфілю! І ось вже все політичне керівництво держави зустрічає літак зі Швейцарії, який привіз цей препарат в Україну…

Восени 2009 року медична маска вперше стає необхідним аксесуаром / фото УНІАН, Віктор Гурняк

В результаті епідемії 2009-2010 років від вірусу Н1N1 в усьому світі помре півмільйона людей - тобто приблизно стільки ж, скільки від звичайного грипу. Утім, мільярди на цій пандемії зароблять фармацевти й політики.

У кінці 2009 року на великі екрани вперше вийде об’ємне кіно. До цього 3д було лише ефектом в атракціонах, та Девід Кемерон витратив близько 300 мільйонів доларів, щоб з’явився "Аватар" - "Пані та панове! Ви більше не в Канзасі, ви на Пандорі!"… Історію про цю планету та людську жадібність Девід Кемерон написав в 95-му і планував зняти ще наприкінці 90-х, але тоді для цього просто не існувало технологій. З середини грудня 2009 року і аж до кінця зими в кінотеатри по всьому світі шикуються черги. Так вийшло, що "Аватар" - це не лише про нові технології, а й про стару любов, яку ТАК може показати тільки автор "Титаніка" Кемерон. Стрічка отримує три Оскари і збирає в прокаті рекордні два мільярди доларів. У 2022 році планується вихід другої частини саги, та заважає інша - коронавірусна - пандемія. 

Станіслав Ясинський

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся