Батьківщина-мати отримає не тільки новий герб, а й нове ім'я / фото УНІАН, Інна Соколовська

Монумент "Батьківщина-мати" в Києві планують перейменувати на "Україна-мати". Про це повідомив в інтерв'ю "Українському Радіо" гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук. 

"У нас відбулося засідання Вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі рішення. Одне з них — перейменування монумента "Батьківщина-мати" на монумент "Україна-мати", - повідомив він. 

За словами Савчука, для такого перейменування є вагомі підстави, і воно не стане простою формальністю. Глава музею нагадав, що монумент був створений в Україні зусиллями українських робітників, інженерів, вчених.

Відео дня

"Цей монумент сьогодні отримує друге життя. Чому саме зараз? Тому що саме зараз, під час повномасштабного вторгнення, цей монумент для киян, для українців, які мешкають у Києві, в Україні, борються з ворогом, цей монумент почав набувати інше значення. Він є символом стійкості та незламності українського народу", - заявив Савчук, зазначивши, що монумент дивиться обличчям на північний схід, звідки прийшли окупанти.

"В інтернеті можна також зустріти й нову назву пам’ятки — і оборонниця, і захисниця, і оберіг, і друга київська Оранта. Тож можна акцентувати й на цьому", – стверджує гендиректор музею.

Втім, рішення Вченої ради музею про перейменування монумента ще має затвердити Міністерство культури та інформаційної політики України. Савчук сподівається, що це відбудеться до 24 серпня нинішнього року – Дня Незалежності України. 

Київська "Батьківщина-мати" оновлюється 

Монумент "Батьківщина-мати" був відкритий в Києві 1981 році. На щиті в руці статуї зображений радянський герб, що довгий час дратувало патріотичну громадськість. У 2022 році Мінкульт провів опитування у додатку "Дія"- "як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-матері". 85% опитаних українців висловилися за те, щоб замінити герб СРСР на тризуб.

В середині липня Мінкульт на комп'ютерній графіці показав, як буде виглядати оновлений щит з гербом. А вже цього тижня стало відомо, що зі щита почали демонтувати радянський герб.

Вас також можуть зацікавити новини: