До Ради внесли законопроект про відповідальність за образу військових / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань посилення правового захисту військовослужбовців (№10014).

Згідно з карткою законопроекту, його ініціатором є народний депутат Федір Веніславський.

Зазначається, що метою і завданням прийняття цього законопроекту є посилення правового захисту військовослужбовців шляхом встановлення юридичної відповідальності громадян за прояв таких негативних явищ, як злісна непокора, образа, образливе чіпляння у стосунках з військовослужбовцями Збройних сил України та інших військових формувань, перешкоджання реалізації ними своїх прав і свобод, а також запобігання таким негативним явищам у суспільстві. 

Відео дня

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею, яка передбачає накладення певного розміру штрафу або громадські роботи, або виправні роботи з відрахуванням частини заробітку, або суспільно-корисні роботи, або адміністративний арешт за публічно виявлену по відношенню до військовослужбовців образу, за образливе чіпляння до них чи перешкоджання реалізації ними своїх прав і свобод.

Згідно з документом, карати пропонують: штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (від 3400 до 5100 грн - УНІАН) або громадські роботи на строк від 50 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або суспільно-корисні роботи на строк від 240 до 360 днів, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Відповідальність за образу силовиків в Україні

Як відомо, до широкомасштабного вторгення Росії, у 2021 р., в Україні ініціювали запровадити адміністративну відповідальність за образу поліцейських.

У травні минулого року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі і гідності громадян та працівників правоохоронних органів (№5050-1). За ухвалення відповідного рішення проголосував 321 народний депутат.

Серед іншого, законопроектом пропонувалось встановити відповідальність за образу поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця. Визначалось, що зокрема публічна образа поліцейського при виконанні ним службових обов'язків або члена громадського формування з охорони громадського порядку і держкордону, військовослужбовця у зв'язку з їхньою участю в охороні громадського порядку – тягне за собою накладання штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин.

Вас також можуть зацікавити новини: