"Купатися в Чорному морі не можна": еколог пояснив, чим загрожує довкіллю руйнування Каховської ГЕС

Водою з моря користуватися буде неможливо ні для чого.

Підрив росіянами греблі Каховської Гідроелектростанції призвів до великих негативних наслідків для навколишнього середовища.

Як зазначив еколог та експерт Мережі захисту національних інтересів ANTS Олег Листопад в ефірі "Еспресо", живі організми сильно постраждають від цієї катастрофи

"При таких різких змінах загине значна маса риби та інших водних організмів. Частина прісноводної риби буде винесена у солоне Чорне море, відповідно, там риба теж загине. Багато у Чорне море винесе органіки, що призведе до небажаних наслідків, бо у морі опиняться і трупи тварин, і загибла риба, і все сміття з вигрібних ям та туалетів", - сказав  Листопад.

Еколог відзначив, що найбільше постраждає Чорне море, адже там утвориться "органічна каша". У такій воді неможливо буде купатися.

"А багато органіки – це пожива для мікроскопічних водоростей, які почнуть активно розмножуватися та споживати багато кисню, що призведе до заморів,  перетворюючи Чорне море на органічну кашу. Умовно кажучи, зайти та купатися у морі не можна буде. Тепер курортний сезон невідомо коли відбудеться, бо такою водою не можна користуватися ні для чого", - додав експерт.

Однак наразі важко визначити точний масштаб трагедії. Для цього потрібно слідкувати за ситуацією щодо руху води та проводити дослідження.

"Складно сказати, що буде з дельфінами та іншими морськими мешканцями чи рослинами, але прогнозую, нічого хорошого. Наскільки цей удар сильний, покажуть подальші дослідження, бо важко зрозуміти, як будуть реагувати екосистеми", - повідомив Листопад.

Вибух на Каховській ГЕС: що відомо з актуального

У ніч з 5 на 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Наслідком цього стали підтоплення населених пунктів через різкий підйом води у Дніпрі.

На підтоплених територіях є ризик виникнення інфекційних хвороб. В Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що небезпека пов’язана з якістю питної води, бо підтоплення несуть в собі ризик розповсюдження збудників вірусів та інших гострих інфекційних захворювань.

Рівень води у водосховищі Каховської ГЕС опустився нижче "мертвої точки". Скид води із водосховища відбувається із інтенсивністю близько одного метру за добу. Паралельно триває розмив гідроспоруди.

Вас також можуть зацікавити новини: