Мер Харкова розповів, як вдалося уникнути "Харківської народної республіки"

Також Терехов повідав про те, як росіяни до 2014 року приїжджали до Харкова, як до себе додому.

До 2014 року для росіян з Бєлгорода і Курська Харків був "клубом вихідного дня", оскільки ціни тут були нижчими, ніж у РФ, а послуги якісніші - такого вони ніколи не бачили.

Про це в інтерв'ю Бі-бі-сі розповів мер Харкова Ігор Терехов. Видання зазначило, що для Терехова - росіянина за національністю - початок війни з РФ став великою несподіванкою.

За словами харківського мера, в місті було багато машин з російськими номерами, росіяни зупинялися в готелях, добре проводили час, а за національністю ніхто людей не ділив.

Критичним моментом в історії міста стали події навесні 2014 року, коли проросійські активісти Харкова спробували проголосити "Харківську народну республіку".

Терехов згадав, що у 2014 році, проросійські настрої в Харкові були величезними, особливо серед молоді, і після того, як міська влада виступила "за українське місто", її рейтинги впали.

"Було дуже нелегко, але ми вистояли. А потім люди побачили вже", - прокоментував він.

Терехов пояснив, що вирішальним фактором, який змінив світогляд харків'ян, стали наступні події в Донецькій і Луганській областях. Це переконало харків'ян у правильності вибору, який був зроблений у 2014 році.

"Люди зрозуміли, який жах міг бути в Харкові. Зрозуміло, що і рейтинги у нас пішли вгору. Але люди змінилися. Люди розуміють, що ми повинні бути частиною демократичного світу. І це дуже важливо", - наголосив Терехов.

Решту прихильності до РФ та її громадян у харків'ян добило російське повномасштабне вторгнення, яке для більшості місцевих, в тому числі й мера, стало несподіванкою.

Як зазначив Терехов, зараз у місті симпатії діляться приблизно так: 95% проукраїнські, 5% проросійські. "Тепер ми більш радикальні, ніж люди на західній Україні", - зазначив харківський мер.

Ситуація в Харківській області

З початку масштабного вторгнення російські війська не залишали спроб окупувати Харків і область. Однак у них нічого не вийшло. А залишки окупантів були вичавлені з Харківської області восени 2022 року. 

Однак після цього росіяни нещадно обстрілюють регіон. Так, 5-го і 7 лютого окупанти били по центру Харкова, в результаті чого було зруйновано будівлю вузу, постраждали кілька людей.

А 9 лютого окупанти масовано обстріляли прикордонні населені пункти Чугуївського, Куп'янського та Харківського районів області. Під ворожим вогнем знаходилися щонайменше 23 населених пункти, в результаті чого дві людини загинули, ще п'ятеро поранені.

Вас також можуть зацікавити новини: