Есперт зазначив, що Україна не може мобілізувати 500 тисяч осіб / колаж УНІАН, фото УНІАН

Верховна Рада підтримала в першому читанні новий проект закону про мобілізацію. При цьому невідомо, українців планують мобілізувати.

"З військової точки зору від мобілізації ми нікуди не дінемося, люди потрібні. Зеленський озвучив цифру в 500 тисяч, Залужний відповідав, що таких цифр не називали. Якщо зараз в армію призвати 500 тисяч, то їх "відривають" з економіки, та й їх просто нереально навчити і відправити воювати", – зазначив військовий експерт Павло Нарожний у коментарі 24 Каналу.

За його словами, в Україні немає матеріально-технічної бази для підготовки такої кількості людей, а це полігони, військові частини, інструктори та офіцери.

Відео дня

"Навіть якщо уявити, що всіх їх навчили, ми отримаємо 500 тисяч рядових. Куди ми їх подінемо? Це все означає формування нових військових частин, і потрібно отримати всю техніку. Я вважаю цифру в 500 тисяч абсолютно нереальною і фантастичною. Реальна цифра для мене 100-200 тисяч. Не одномоментно, протягом року", - вказав експерт.

Він підкреслив, що в місяць потрібно було б мобілізувати приблизно 30-40 тисяч осіб.

Мобілізація в Україні - останні новини

Українські військові наприкінці 2023 року попросили додатково мобілізувати до 500 тисяч громадян, після чого Кабмін подав до Верховної Ради новий законопроект про мобілізацію. Документ виявився "сирим", тому його відкликали. 

30 січня 2024 року Кабмін передав у Раду новий проект закону, який пропонує знизити мобілізаційний вік з 27 до 25 років, а також передбачає покарання для ухильників.

У свою чергу доктор економічних наук Андрій Длігач зазначив, що Україна не може мобілізувати 500 тисяч українців, тому що немає коштів. Крім того, він зазначив, що мобілізація понад 15% чоловіків може призвести до економічної катастрофи в країні.

Вас також можуть зацікавити новини: