Веніславський зробив нову заяву про ухилянтів, які втекли за кордон / колаж УНІАН, фото МВС, УНІАН

Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський зізнався, що передумав відносно того, чи варто карати українців-ухилянтів, які нелегально виїхали з України під час війни. Відповідну заяву він зробив в інтерв'ю ВВС.

"Я був щиро переконаний, що це можливо. Потім, коли почалася дискусія, зрозумів, що таким чином ми можемо не тільки стимулювати повернення - ми можемо відрізати бажання взагалі повертатися в Україну", - зазначив він.

Тому, як він додав, зараз цього робити не варто.

Відео дня

"Після війни нам необхідно забезпечувати, скажімо так, демографічну політику, збереження, щонайменше, нашої української нації. Отже покарання може мати зворотний ефект", - заявив нардеп.

Що ж стосується військовозобов'язаних, які вступили до вишів на денну форму навчання, Веніславський сказав, що через них також точаться суперечки через "чутливість питання":

"Звичайно, є значна кількість чоловіків у віці сорока-п'ятдесяти років, які раптом виявили бажання здобувати вищу освіту... Це очевидна для мене, як для юриста, форма уникнути призову по мобілізації. На сьогоднішній день говорити про якусь модель скасування відстрочки, яка має спільну підтримку, - ми ще не можемо. Тривають дискусії. Те, що це питання потрібно вирішувати, я думаю, у цьому немає сумнівів. Коли це буде, як це буде - подивимося".

Екстрадиція ухилянтів - що повідомлялося

Раніше УНІАН писав, що в Україні обговорюють можливість екстрадувати чоловіків, які незаконно виїхали за кордон під час війни.

Зокрема, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія заявляв, що екстрадованими можуть бути українці, які незаконно отримали довідки для ухилення від призову, вони ж нестимуть відповідальність за законом.

У свою чергу міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що це вкрай складна та копітка робота і, щоб зробити таку екстрадицію можливою, необхідно виконання цілої низки умов. За його словами, це поки неможливо.

Вас також можуть зацікавити новини: