Які в Україні існують правила військового обліку? / фото УНІАН

В Україні триває мобілізація та масова роздача повісток. У військовозобов'язаних чоловіків нерідко виникає низка запитань щодо процедури мобілізації.

Тож у Львівському ТЦК закликали дотримуватись правил військового обліку та нагадали, про що необхідно знати громадянам:

  • Оповіщення може здійснюватися за місцем роботи, проживання, а також в громадських місцях. Немає чіткого переліку, де можна вручати повістки.
  • Чоловікам віком від 18 до 60 років на час дії воєнного стану потрібно постійно мати з собою документи, що посвідчують особу, військово-облікові документи та надавати їх для перевірки уповноваженим особам.
  • Отримання повістки ще не означає призову на службу. Українців викликають для уточнення військово-облікових даних.
  • У разі якщо чоловік пройде медичну комісію та за всіма критеріями буде визнаний придатним, йому може бути вручена повістка на відправлення до військ.
  • Тим військовозобов’язаним, які мають право на відстрочку, необхідно прибути до ТЦК з документами, що це підтверджують.
  • Мобілізованих, які не проходили військової служби, обов’язково направляють спочатку до навчальних центрів.
  • Військовозобов’язані чоловіки, які прибули в іншу область для проживання з інших регіонів, повинні в 7-денний термін звернутись до військкомату і стати на військовий облік.
  • За порушення правил військового обліку та ухилення від призову передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Ухилянтам під час мобілізації загрожує покарання терміном до 5 років позбавлення волі.

Нові правила військового обліку в Україні

Кабмін ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку в Україні, ним передбачено низку нововведень. Про це свідчить ухвалена ще 30 грудня 2022 року постанова під № 1487. Документ було оприлюднено 3 січня 2023-го.

Відео дня

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні було запроваджено воєнний стан і мобілізацію. Наразі вони діють до 20 травня 2023. Цілком очікувано, що їх знову подовжать.

Вас також можуть зацікавити новини: