Трапляються випадки, коли чоловіків примусово везуть у військкомат / фото mil.in.ua

Під час мобілізації в Україні трапляються випадки, коли чоловіків при спробі вручити повістку "скручують" й силоміць везуть до військкомату. Та, як пояснив юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич, затримувати й примусово везти до ТЦК військовозобов'язаного при першому врученні повістки не можна.

Як він пояснив в інтерв'ю "РБК-Україна", це можуть робити, лише якщо людині вже виписували повістку раніше, а вона за нею не з'явилася до військкомату.

Тобто як це відбувається, за словами юрисконсульта: чоловік не з'являється на виклик за повісткою раніше, тоді військкомат подає спеціальне повідомлення до Нацполіції.

Відео дня

"На підставі цього поліція може затримати та доставити людину до військкомату для складання постанови", – пояснює він.

Якщо чоловік отримав повістку і не з'явився за нею у вказану дату й час, тоді представник ТЦК може винести постанову про стягнення штрафу у розмірі 3,4-5,1 тис. грн. За словами Маринича, цю постанову мають винести у присутності людини, щодо якої її складають.

"У разі неявки ТЦК надсилає повідомлення до Нацполіції про те, щоб цю людину затримати. Поліція, вже маючи це повідомлення, затримує особу і доставляє до ТЦК – саме з метою розгляду цієї справи про накладання штрафу. Тобто затримувати й доставляти у ТЦК для того, щоб людина проходила медичну комісію і також за інших підстав, не мають права. Це закріплено у законодавстві", – пояснює юрисконсульт.

Чи мають право представники ТЦК та поліції "пакувати" військовозобов'язаних в авто?

Раніше адвокат Андрій Новак пояснив, що "пакування" людини після вручення повістки навіть у поліцейське авто або автобус - незаконне. "Ніхто не має права супроводжувати громадянина до військкомату силоміць чи будь-яким іншим способом. Людина має сама туди прибути", - наголосив він.

Якщо ж людину затримують та везуть до військкомату, потрібно телефонувати до поліції та повідомляти про такі дії - що скрутили, пов'язали й привезли до ТЦК. Йдеться про перевищення службових повноважень.

Вас також можуть зацікавити новини: