Кидати бійців у бій без підготовки - незаконно / фото УНІАН, Арсен Петров

На жаль, в Україні трапляються випадки, коли непідготовлених мобілізованих відправляють на фронт. Тож в ефірі "Сніданку з 1+1" адвокат Андрій Новак пояснив, що робити у такому випадку.

За його словами, особливо у перші місяці повномасштабного вторгнення РФ було чимало таких випадків. Тому Новак озвучив, як діяти, якщо мобілізованого відправляють на передову, а він не готовий:

  • одразу писати рапорт на командира військової частини або на командира ТЦК, щоб відправили на полігон, на навчання;
  • якщо не відповідають, писати скарги до військової прокуратури, до Генштабу, до Міноборони й зазначати, що вас без належної підготовки відправляють на "передок".

Непідготовлених бійців відправляють на передову

Раніше мобілізований з Тернополя Богдан Покітко потрапив "на нуль" без підготовки. За декілька днів він загинув. Рідні загиблого вимагають покарання для відповідальних за його підготовку.

Після цього скандального випадку у Верховній Раді України запропонували заборонити відправляти мобілізованих без досвіду проходження військової служби у зону бойових дій. У законопроекті №9050 від 22 лютого пропонується доповнити двома абзацами частину першу у статті 39 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Вас також можуть зацікавити новини: