Експерт назвала найпесимістичніші цифри скорочення населення України/ фото УНІАН, Янош Немеш

Прогнози експертів щодо скорочення населення після війни ще на третину є занадто песимістичним. Населення може скоротитися максимум на 3-4 млн, але це найпесимістичніший прогноз. Про це заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елла Лібанова в коментарі "Фокусу".

За її словами, наразі близько 9 млн українців сьогодні перебувають за межами країни. в Україні можуть перебувати 34-35 мільйонів людей. Але це приблизні цифри — плюс-мінус мільйон.

"Ключовим чинником впливу на демографічну ситуацію, безумовно, є міграція. Станом на грудень 2023 року в Європі перебувало 4,3 млн українців зі статусом тимчасового захисту плюс 2,5-3 млн трудових мігрантів. Але ж ЄС – це не все. Ще є Велика Британія, США, Канада й інші країни – це ще плюс мільйон. Щодо РФ, то там картина вкрай незрозуміла, але мільйон, я думаю, там є", – зазначила експерт.

Відео дня

Вона додала, що Україна розташована в центрі Європи, має прекрасний клімат, природу і ресурси, тому після війни "у нас все буде добре". Хоча багато залежить від того, коли закінчиться війна. Кожен день бойових дій і знищення української інфраструктури зменшує вірогідність повернення українців додому. Збільшується кількість тих, кому нема куди повертатися, та покращується адаптація біженців на нових місцях.

Українські біженці

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Україна поверне додому мільйони своїх громадян, якщо зможе забезпечити достатній захист від російських повітряних атак.

Переможець виборів у Нідерландах Герт Вілдерс накинувся з критикою на українських біженців. Він заявив, що українці не від війни тікають, а приїжджають заради безкоштовного житла та робочих місць.

Вас також можуть зацікавити новини: